Rengeteg izgalmas programot kínál a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat februárban a Bakony-Balaton régióban megfordulók számára. Fontos kihangsúlyozni, hogy nemcsak Veszprémről van szó, hanem egy egész régióról, hiszen 116 településsel jött létre együttműködés, csaknem 3000 programmal. Érdemes letölteni a VEB2023 applikációt, ahol személyre szabottan válogathatunk a koncertek, kiállítások, irodalmi estek közül.

MM – 061.hu

KIÁLLÍTÁS

Balaton+Retro: Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában

A Balaton nemzeti kincsünk, legkedveltebb nyaralóhelyünk, ugyanakkor életérzés és a nyári szabadság szimbóluma. A kiállításon papírrégiségek segítségével mutatják be, hogyan csábították 1930 és 1988 között a Balatonhoz a pihenni vágyókat. A különleges tárgyi emlékeket nézve pedig azt láthatjuk, milyen tárgyakkal találkozhattak a nyaralók a Balaton partján.

Az 1960-as évek magyar plakátművészetének magas színvonalát bizonyítják a magángyűjteményekből érkezett, Balatonra csábító plakátok, köztük a már klasszikussá vált IBUSZ, MAHART, MALÉV sorozatok. Különös érzés itthon látni az angol, francia és német nyelvű feliratokkal ellátott, a korabeli külföldi vendégeket Balatonra hívó reklámhordozókat. A nagyméretű plakátok jelentős részére az idősebb korosztály biztosan emlékszik. A kisebbekre a fővárosban élők nézhetnek nosztalgiával, ezek az úgynevezett villamosplakátok.

A Várgaléria termeiben járva az ötvenes évekből származó, szocialista szólamokkal operáló nyomtatványokból megtudhatjuk, hogy a kitartó túlórázás és egy takarékbetétkönyv miként váltja valóra nyaralási vágyainkat. Egy fotón láthatjuk Fidel Castrót Kádár Jánossal hajókázni a magyar tengeren, és nosztalgiával nézhetjük az akkori szállás árakat.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A hetvenes években megjelenő új magyar üdítőitalok reklámjai már a „nyugatiasodást” sejtetik. A vitrinekben látható emléktárgyak stílusa nem sokat változott az elmúlt évtizedekben, legjobb esetben súrolják a giccs határát, de gyakran át is lépik azt. Ami ma a hűtőmágnes, régen a bőröndcédula volt, ezeket is bemutatják, igazi vulkánfíber kofferen. Azonban mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy miért vásárolt Balatonvíz konzervet a német turista! A képeslapok jelentős része korábbi időszakból származik, a harmincas évek szecessziós hangulatú, elegáns világát idézik. A cipőt a cipőboltból legendává vált szlogenjére emlékeztet a nyárra fürdőruhát szövegű plakát.

A Magtár földszintjét strandnak rendezték be, a sokak által még ma is használt kempingszékekkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval. A Balaton partján játszódó filmek plakátjai között sétálva – a Magtár emeletén − a mai hatvanas korosztály nosztalgiával nézheti A kenguru című színes, zenés film hirdetésének dedikált példányait. A Balaton fő marketingesének számító Bujtor István filmjeit hirdető plakátok a fiatalabb generációknak is ismerősek, ahogy maguk a filmek is.

Helyszín: Veszprém Művészetek Háza / Dubniczay-palota / Magtár
A kiállítás látogatható: 2023. május 14-ig

Glass Focus Csoportos kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállítás

A kiállításon George William Bell, Alexander Kirkeby, Pattantyús Gergely és Telegdi Balázs legújabb alkotásaiból láthatunk válogatást. A kiállítás a Dán Királyság Nagykövetségének közreműködésével valósul meg.

A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó. Közülük hárman a Royal Danish Academy design szakán végeztek. 

A több mint 40 kivételes alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is lesz a kiállításon, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Helyszín: Veszprém Művészetek Háza, Dubniczay-palota
A kiállítás látogatható: 2023. április 16-ig

Vass Cipőtár – cipőtörténeti kiállítás

A CIPŐTÁR klasszikus lábbelik bemutatásával enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség titkaiba: a készítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el a hagyományos technológiával a VASS CIPŐ, a kortárs viseletben is megbecsült magas minőségű termék.

Helyszín: Veszprém Művészetek Háza, Modern Képtár
A kiállítás látogatható: 2023. december 30-ig

Bak Imre kiállítás Balatonfüreden

A Vaszary Galéria Helyzetek című kiállítása első alkalommal tekinti át Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait, bemutatva az életmű alakulását. A tárlat egyes szekciói az életmű újabb szakaszainak főbb műcsoportjaira fókuszálnak, bemutatva, hogy miképpen tér vissza Bak művészetében a geometrikus absztrakció és a figuratív asszociációk jelentéstani játéka, mennyiben jellemzi az újabb alkotásokat a hard edge festészet és a digitális allúziók kettőssége és a metafizikai terek érzéki vibrálása, miképpen gondolja újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét.

Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozik, életművét szinte a kezdetektől meghatározza a hard edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás. Bak lépésről lépésre haladva keretezi újra és értelmezi át következetes gondolatmenetként kibomló festészetét, a hatvanas években a festészet utáni absztrakció (post painterly abstraction), a hetvenes években a konceptuális művészet, később pedig egy posztmodern képiség kontextusában. A 2000-es évektől Bak geometrikus festészetét egyre inkább meghatározzák a digitális látványok impulzusai és a posztmediális képiség.

Bak Imre művészetére az utóbbi időszakban kiemelt nemzetközi figyelem irányul: festményei a közelmúltban a londoni Tate és a New York-i Metropolitan Museum gyűjteményébe kerültek.

Művészetéről fontos áttekintést adott Hajdu István monográfiája (2003) és a Paksi Képtár Aktuális időtlen. Egy életmű rétegei című tárlata (2016). Életművének legújabb korszakairól azonban (a 2003-as monográfia megjelenése óta) nem született áttekintés. A balatonfüredi tárlat ezt a hiányt igyekszik pótolni. A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakuló újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválják.

Helyszín: Balatonfüred Vaszary Galéria
A kiállítás látogatható: 2023. május 1-ig

ZENE

Soha többé unalmas kedd!

Keddenként a veszprémi Papírkutyában koncertekkel rázzák fel az unalmas kedd estéket. Február 7-8-9-én például az Egyesült Királyságból érkező The Barefoot Bandit reggae-t, punk rock-ot és dub-ot vegyítő zenével igyekeznek némi derűt és napfényt csempészni a borongós estéinkbe.

A The Barefoot Bandit zenéje a hűséges rajongók segítségével egyre több országba jutott már el. Teltházas koncertjeiknek köszönhetően rengeteg fesztivál kötelező fellépőivé váltak, mint a Glastonbury, a Boardmasters, vagy a Boomtown Fair. Kislemezeik előkelő helyen szerepelnek a reggae-válogatásokon, és a BBC rádiós műsoraiban is sűrűn felhangzanak.

A Mezitlábas Banditák olyan neves zenészek előzenekaraként is felléphettek már, mint Lee “Scratch” Perry, Katchafire, The Cat Empire, Easy Star All-Stars, Dubioza Kolectiv, Gentleman’s Dub Club, Horace Panter & Lynval Golding (The Specials) és a Dreadzone.A The Barefoot Bandit tagjai akusztikus felállásban, csökkentett létszámmal, de maximális hatásfokkal érkeznek a veszprémi Papírkutyába, hogy három estén keresztül adjanak ízelítőt a pont nem-tartózkodó angol reggae-ből.

Barefoot Bandit

Helyszín: Veszprém Papírkutya
2023. február 7-8-9.

Hangjátékok – Örömdobolás Franczia Danival

Franczia Dani személyében rutinos vezető mellett tapasztalható meg a közös zenélés élménye. Az ilyen közös zenélés pedig segít kikapcsolni a mindennapokban és növeli a boldogsághormonokat. Mindenkinek szól: nem baj, ha már száz éve nem fogtál hangszert a kézben, vagy esetleg még soha…

Az “örömzene szakkör” 45 perces, a részvétel díjmentes, regisztrációhoz nem kötött, a részvétel érkezési sorrendben lehetséges 20 fő és a rendelkezésre álló hangszerek erejéig. A rendezvény nem zártkörű, nézőként is szívesen látják az érdeklődőket.

Helyszín: Veszprém, Pannon KözTér
Időpont: 2023. február 10., 23., 27.

Pop-up Choir Tóth Árpival

“Szinte észre sem veszed, és már énekelsz is!” A népszerű énekes sorozat idén is folytatódik! Az esemény szlogenje nem véletlen: a Pop-up Choir alkalmával ötlettől a megvalósításig vehetnek részt az érdeklődők egy dal kórusszintű megszólaltatásában. Ráhangolódástól a dalolásig szinte észrevétlenül járják majd be közösen egy kórusmű születésének állomásait.

Céljuk, hogy bárki részese lehessen egy-egy délelőtti műhelymunkának, aminek keretében egy-egy menő dalt közösen összehangolnak és profin megszólaltatnak. A Hangjáték programjaitól megszokott módon amiatt ezúttal sem kell aggódni, ha valaki esetleg nem tud énekelni – hisznek abban, hogy annyira egy délelőtt alatt mindenki megtanítható, hogy hasznos része legyen a nagy hangzásnak.

Helyszín: Veszprém, Hangvilla
Időpont: 2023. február 11.

A program a Hangjáték program keretében valósul meg. A Hangjáték Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. A Hangjáték missziója a környékbeli zenei kultúra fejlesztése; célja, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon, ezért 2021 őszétől workshopokat, könnyűzenei képzéseket, órákat indítottak.

IRODALOM/SZÍNHÁZ

Petőfi 200 – Karaffa!

A Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett 2021-ben Petőfi Sándor Karaffa-drámatöredékének befejezésére, abból az alkalomból, hogy 2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa. A kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét február 18-án mutatja be a társulat a Hangvillában.

Szálinger Balázs műve groteszk vígjáték, amely tág teret enged az előadás rendezőjének, koreográfusának, zeneszerzőjének, díszlet-, és jelmeztervezőjének, valamint a színészeknek. A Petőfi által felvetett véres történelmi témát Szálinger Balázs sajátos módon kezeli: a költő által írt két prózai jelenetet míves, verses formában szövi tovább, amely szórakoztató ellentétet hoz létre a brutális történésekkel, szándékokkal. A véreskezű Karaffa műkedvelő leszámolóművész nyilvános kivégzéseit színházi előadásnak képzeli, a vérpadot teátrumnak hívja. Egy gyermek-, és ifjúsági csapatot tanítgat a hóhérság szépségeire, melyet át-átszőnek a harmonikus zenei hangzások és a klasszikus alapú, ám épp ez által groteszk mozdulatrendszerek. Karaffa minden kapcsolatot feltérképező és mérgező, művészetbe bújtatott hatalmi gépezete azonban gellert kap az összeesküvők egy elvesztett levelén, melyet többen próbálnak rekonstruálni, saját érdekeik szerint újraírni. A levelek furcsa körforgásában, melyet az emberi feledékenység és egy fel-feltűnő tolvaj mozgat, vígjátéki befejezésre nyílik lehetőség. A levelek összecserélődnek és Karaffa darab végi nyilvános, nagy önigazolása és hatalma egy mészáros bumfordi szerelmes levelének felolvasásával ér véget. A bukás egyértelmű, a hóhérnak tanított gyerekekről lehullnak az önkényuralom jelmezei, kellékei és boldog játszadozásuk változtatja a vérpadot újra igazi teátrummá.

A Karaffa olvasópróbája (Fotó: Toroczkai Csaba)

Helyszín: Veszprém, Hangvilla
Bemutató: 2023. február 18.

Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23. és 26. között Veszprémben. A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt irodalmi rendezvénye, amely azokra a határműfajokra – fantasy, képregény, dalszöveg, hip-hop, sci-fi, krimi – helyezi a hangsúlyt, amelyeket sokan kedvelnek, de ritkán találkozhatnak velük kulturális eseményeken.

A négy nap alatt az alkotóműhelyek és előadások mellett a Magyar Krimiszemle szervezésében először rendeznek krimitalálkozót, és a fesztivál ad majd otthont a 2023-as év egyik legnagyobb magyar hip-hop ünnepének, amelyen olyan népszerű zenészek lépnek színpadra, mint például Beton.Hofi.

Több nemzetközi alkotó is csatlakozik az eseményhez, köztük Leopold Maurer bécsi képregényrajzoló és Kira Poutanen finn ifjúságiregény-szerző.

Vecsei H. Miklós QJÚB – A kocka kibontása nevű koncertszínházi előadása a Holtszezon fesztiválon debütál (Fotó: Hatlaczki Balázs)

A Holtszezon fesztiválra látogatókat nemcsak a magyar zenészek és zenekarok – a Platon Karataev, Beck Zoli, iamyank vagy Szűcs Krisztián – koncertjei várják, de Vecsei H. Miklós színész koncertszínházi előadásán is részt vehetnek.

A QJÚB nevű projektről ITT beszélgettünk Vecsei H. Miklóssal.

Idén a színház világának a tavalyinál jóval jelentősebb szerepet szánnak, a Hangvilla stúdiószínpadán kísérletező színpadi műfajok és színházi nevelési programok is helyet kapnak.

A Holtszezon rendezvényei idén is ingyenesen látogathatók, de lesznek események, amelyekhez előzetes regisztráció szükséges.

Helyszín: Veszprém
Időpont: 2023. február 23-26.

InterUrbán projekt

Az Interurbán a 2023-as Veszprém – Balaton EKF év egyik zászlóshajó projektje. Az év során 29 vendégváros 150 eseménnyel képviselteti magát Veszprémben szerte a világból, és hozza közelebb kulturális identitását. Egy kontinenseken átívelő programsorozat, melyben kéthetente egy újabb várossal ismerkedhetünk meg.

A legközelebbi állomás február 13-ától London – de ezúttal nem a brit, hanem a kanadai.

Helyszín: Veszprém
Időpont: 2023. február 13.


Applikáció: Az Androidon és iPhone-on elérhető VEB2023 alkalmazásban naprakész információkat, tematikus, személyre szabott programajánlókat és részletes keresőt találunk. Dönthetünk a naptár vagy a térképes megjelenítés mellett, regisztrálhatunk az eseményekre, és amelyikre szükséges belépőjegy, azt meg is vásárolhatjuk.

Vezető kép: Balaton+Retro: Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában c. kiállítás (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)