Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi Bizottsága “védett övezetté” nyilvánította pénteki krakkói ülésén az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint “kivételes értékű” helyet, és feltette a szervezet világörökségi listájára. A Palesztin Hatóság üdvözölte, Izrael szigorúan elítélte a döntést. 

MTI, 061.hu

Hebronban mintegy 200 ezer palesztin és néhány száz izraeli telepes él, utóbbiak egy katonailag védett enklávéban a mindkét vallás számára szent hely – egy barlangrendszer – tetején. A barlangrendszert a zsidók a Pátriárkák Sírjának, a muzulmánok pedig Ibrahim Mecsetjének nevezik. A palesztinok szerint a helyet veszélyeztetik azok a vandál cselekmények, amelyeket palesztin ingatlanok ellen követnek el az óvárosban, és amelyeket ők a zsidó telepesek számlájára írják.

Az izraeli vezetők szerint az UNESCO döntése (a bizottság 12 tagja szavazott igennel, három nemmel, és hat tartózkodott a szavazáson), amellyel iszlámnak minősítette a várost, tagadja a zsidók 4000 éves jelenlétét. A bizottság döntése értelmében az UNESCO-nak minden évben ellenőriznie kell az ottani helyzetet.

Reuven Rivlin izraeli államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget. Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést.

Sama-Hakohen már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos vokolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy  egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak.

Izrael számára azért különösen fontos az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron, mert a hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek. 

Fotó: Fox News