Nem könnyű olyan ételt találni Budapesten, amit az éppen folyamatban lévő gasztroforradalom ne emelt volna be a kulturális kánonba, de egy helynek mégis sikerült a szinte lehetetlen. Az egyik legismertebb spanyol étel, a paella rejtélyes okoknál fogva eddig szinte egyáltalán nem volt a városban, így nagy örömmel látogattunk el a Belvárosi piac alsó szintjén található LaPaella nevű egységbe, amely az elmúlt hónapban tesztüzemben működött.
DEZSE BALÁZS – 061.hu
Érthetetlen, hogy eddig miért nem lehetett paellához jutni Budapesten. Az egyik legismertebb, már-már legendásnak számító spanyol egytálételt eddig csak alkalmanként, egy-egy komolyabb étteremben rendelhettük, így aki járt már az Ibériai-félsziget környékén, annak a hazaérkezés után komoly hiánybetegségei is kialakulhattak. Szerencsére nem kell tovább nélkülözni, hiszen a Belvárosi Piac alsó szintjén, a hátsó bejárat mellett nyílt LaPaella kifejlesztette a közel tökéletes változatot.

Fotó: Horváth Péter Gyula
Hogy mitől lesz egy paella jó, arra nehéz választ adni – a hely séfje elmondta, hogy a legjobb minőségű alapanyagok, az alaplé, a fűszerezés (például a sáfrány és a füstölt paprika) és az arányok együttesen felelősek azért, hogy az étel ne egy vasárnapi rizses húsra hasonlítson a legjobban. Félreértés ne essék, a rizses hús is megérdemli a neki járó tiszteletet, de az mégiscsak egy másik étel.

Fotó: Horváth Péter Gyula
A LaPaella a gasztronómiai csodatevés mellett szociális célokat is kitűzött maga elé: szeretnék meghonosítani a Hold utcai piacon is a spanyoloknál oly népszerű közös evést, illetve a szakáccsal való személyes kapcsolatot.

Fotó: Horváth Péter Gyula
Ez utóbbit nem nehéz kivitelezni, hiszen az ételt tulajdonképpen a pulton lehet csak elfogyasztani, ami akaratlanul is azt eredményezi, hogy a két oldal beszélgetésbe bonyolódik. Ez pedig remek dolog.

Fotó: Horváth Péter Gyula
A hellyel kapcsolatban mindössze két apró negatívumot tudunk felsorakoztatni: az egyik az étel 2490 forintos ára, amit egy kicsit drágának találtuk (de valószínűleg azért indokolt ez, mert az ételben a vízi élővilág fele biztosan benne van), a másik pedig az hogy egyetlen egy verziót választhatunk, így aki például vegetáriánus az ne is reménykedjen, hogy itt ebédel majd. Az viszont kétségtelen, hogy a hely komoly függőséget okozhat az erre nyitottaknál.
Cím: 1054 Budapest, Hold utca 13.
Facebook