Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 142
 •  
  142
  Shares

Szombattól teljes egészében körbe kerékpározható a Tisza-tó – a mai napon átadták az ehhez hiányzó, 6,5 kilométeres kerékpárút-szakaszt Poroszló és Tiszafüred között, amelynek részeként több híd is épült. A Tisza-tónál a rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

061.HU

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad. Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

A most elkészült szakasz elsődleges célja támogatni egyrészt a térség turizmusának további fejlődését, másrészt pedig kiszolgálni a Poroszló és Tiszafüred közötti hivatásforgalmi kerékpáros igényeket, megteremtve ezzel a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit.

A projekt keretében a 33. sz. főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút épült a Tisza-tó Poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger- és a Szomorka-patakot, melyeken egy 308 méter, illetve egy 86 méter hosszú új, látványos, íves főtartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épültek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadón kiemelte, hogy régi adósságot törlesztettek a most átadott 6,5 kilométeres szakasszal, amely 3,1 milliárd forintból épült meg Poroszló és Tiszafüred között. Hozzátette azt is, hogy itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól, majd megjegyezte: a fejlesztés alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 142
 •  
  142
  Shares