Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mostantól magyarul is kapható az új Harry Potter-kötet, melynek tiszteletére hétfőn különleges, egész estés könyvbemutatót szerveztek Budapesten. A Harry Potter és az elátkozott gyermek című könyv hivatalosan ugyan a sorozat 8. története, de nem a 8. kötet.

Úgy tűnik, hogy évekkel a hetedik regény megjelenése után még mindig tart a Harry Potter-láz: annyi rajongó akarta minél hamarabb kézbe venni a Harry Potter és az elátkozott gyermek magyar kiadását, hogy voltak, akik már be sem fértek a Rákóczi úti Libri Könyvpalotába. A könyvbemutató 8 órakor kezdődött, de a boltban felhalmozott kötetekről csak éjfélkor hullt le a lepel. Addig kvízjátékokkal tehették próbára a résztvevők, hogy mennyire ismerik a Potter-univerzumot.

A könyvbemutatón ott volt Balázs István, a könyvet magyarul közreadó Animus Kiadó vezetője, és Tóth Tamás Boldizsár, a Harry Potter-könyvek és a filmváltozatok fordítója is, akik beszéltek a rajongóknak az új kötetről, illetve a könyvsorozatról. Balázs István elmondta, hogy a harmadik kötetnél volt a robbanás Magyarországon, akkor váltak itthon is bestsellerré a Harry Potter-történetek. Az első kötetből még mindössze ötezer példányt nyomtattak (az utolsóból már 150 ezret), és többen is kockázatos vállalkozásnak tartották az elsősorban kiskamaszokat megcélzó könyv megjelentetését. Szerinte a magyar változat sikerében jelentős szerepe van Tóth Tamás Boldizsár leleményes fordításának.

A fordító nem gondolta volna, hogy ennyire sikeresek lesz Magyarországon J. K. Rowling könyvei, amelyekből – a határidőtől is függően – 9–30 oldalt tudott magyarra átültetni egy nap.

Szerinte elképzelhető, hogy újabb, a varázsvilághoz kapcsolódó könyvek látnak még napvilágot, mert nagyon sok a potenciál a J. K. Rowling által megteremtett világban. A mostani kötetről azt mondta Tóth Tamás Boldizsár, hogy nagyon más volt dolgozni vele, mert a megszokott szereplők sokkal idősebbek már benne, és a szövegen nagyon érződött az is, hogy színpadra készült.

A most magyarul is megjelent Harry Potter és az elátkozott gyermek ugyanis hivatalosan a sorozat 8. története, de nem a 8. kötet. Az eddig megjelent 7 könyvet J. K. Rowling egyedül írta, regény formájában, az új kötet viszont egy színmű szövegkönyve, amelyet már nem egyedül készített az írónő, hanem John Tiffany és Jack Thorne közreműködésével.

A színmű egyébként ott veszi fel a fonalat, ahol a 7. kötet véget ér: 19 évvel Voldemort legyőzése után. Harry Potter immár a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozója, férj és apa, aki három iskoláskorú gyereket nevel Ginny Weasley-vel. Miközben Harry a múlttal viaskodik, legkisebb fiának, Albusnak meg kell küzdenie a rá nehezedő családi örökséggel.

origo.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •