A csütörtöki állami gyászszertartás után pénteken 11 órakor a párizsi Saint-Germain-des-Prés templomban búcsúztatták el a hétfőn 88 éves korában elhunyt színészlegendát, Jean-Paul Belmondót. Legjobb filmjeit EBBEN A CIKKBEN szedtük össze.

061.hu

A temetésen a francia filmvilág szinte összes fontos személyisége megjelent, köztük Pierre Richard és Alain Delon is. A színész koporsóját vastaps kíséretében hozták a Saint-Germain-des-Prés templomhoz. Pierre Richard érkezése után a BFMTV-nek azt mondta, bár nagyon szomorú kollégája halála miatt, egy kicsit mégis boldog, hogy a francia nép ennyire szerette Belmondót és méltó búcsút vesz tőle. Delon a Europe 1 csatornának nyilatkozott a halálhír után, azt mondta:

“Ő és én, mi vagyunk a francia mozi két ikonja. Nem beszélhetünk külön-külön az egyikünkről anélkül, hogy ne beszélnénk a másikról. Nagyon fáj nekem az elvesztése, egyidősek voltunk.”

 

A koporsó péntek reggelig az Invalidusok udvarában volt, ahol bárki leróhatta a tiszteletét, ám maga a temetés a templomban zajlott zárt körben. 12 óra után a Saint-Germain-des-Prés templom harangjai megszólaltak, ezzel ért véget Jean-Paul Belmondo temetése. A szertartáson a hírek szerint megszólalt Muriel Belmondo, a színész húga, illetve unokája, Victor is, aki csütörtökön a nemzeti tiszteletadás alkalmával megható beszédet mondott.

Csütörtökön állami tiszteletadással búcsúztatták el a legendás francia színészt, koporsóját A profi című film Ennio Morricone szerezte zenéjére vitték, a Köztársasági Gárda zenekara játszott. 

Jean-Paul Belmondo, a francia mozi szupersztárja hétfőn hunyt el párizsi otthonában 88 éves korában. A színész kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében. A francia mozi kultikus alakja olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.