Évek óta pusztul hazánk egyik legrégebbi falusi református temploma, az ezeréves sólyi templom. István és Koppány csatájának helyszínén álló épület szinte egyidős a honfoglaló magyarság történetével. Méltán történelmi emlékhely. Amióta Bikádi Károly református lelkész itt szolgál, szívén viseli a templom sorsát. Azt mondja, félő, hogy ha a közeljövőben nem kezdik meg a rekonstrukciót, a műemlék az enyészeté lesz.

FUSSY ANGÉLA – 061.hu

Mintha egy tó fodrozódna a malom épületénél, közvetlenül a templom mellett. A vizes köveken és a talajon is látszik, hogy a templom alatt is víz van. Vizesednek, mállanak a falak. Nemrég egy éjszakai vihar kikezdte a tetőt, a meglazult kövek között befúj a szél. Nagyobb kődarabokat mosott le alapjából is az elmúlt napok esőzése – és mindez még csak az, amit kívülről látunk.

A belső térben, a faltól elvált vakolat mögé már befér a kezem. Több centi szélesek a repedések a falakon és körbe, szinte minden oldalon málik a vakolat. Még néhány ilyen vihar és kitehetjük az életveszélyes táblát – mondta a Bikádi Károly lelkész, a pusztulás jeleit mutatva.

Soly 2

A Veszprém megyei kistelepülés körülbelül 40 fős gyülekezete máig használja az épületet, ide járnak istentiszteletre. Ragaszkodnak a templomukhoz, ami nem mellesleg talán legöregebb református templom az egész országban. Az épület e mellett igazi turisztikai látványosság. Történelmi emlékhely és a Veszprém megyei értéktár része. Írásos emlékek szerint a ma álló barokk stílusú templom helyén állt az a kápolna, melyet első királyunk, Szent István állíttatott a Koppány vezéren aratott győzelme után, Isten tiszteletére. Az 1009-ben épült fogadalmi kápolna az egyetlen, amely bizonyíthatóan az első szent magyar királyhoz fűződik. A kis kápolnát évszázadokkal később kibővítették. A freskós mennyezet 1724-ben készült el, a szószék felett pedig az 1175-ös évszám szerepel.

Elveszhet az örökségünk, ha nem vigyázunk rá – fogalmazott Bikádi Károly. A lelkész szerint jobbkor nem is jöhetnének a közelmúltban kiírt turisztikai pályázatok. A tervek már régóta készen vannak a műemlék templom rekonstrukciójához, most abban bíznak, hogy hamarosan talán forrás is lesz, amiből finanszírozni lehet a templom mentést.

IMG_3219

Az épület közelében található dombon a sólyiak 1998-ban, Szent István csatájának ezredik évfordulóján egy 12 méter magas fa kardot emeltek. A magyar rekordok könyvébe is bekerült alkotás mintegy felkiáltójel állt az emlékhely közelében. 2013-ban a szélsőséges időjárás kikezdte a kardot, a csapadéktól a fa elkorhadt, a nyár közepén kidőlt. Bikárdi Károly eltökélte, hogy még az idei évben újra felállíttatja, ehhez a közelmúltban alapanyagnak egy 18 méter magas fát is kiválasztott Bakonybél közelében. Az emlékmű, ami a reményeik szerint, még nagyobb méreteivel világrekord is lehet, a Bakonyerdő Zrt. támogatásával épülhet fel újra.