Vészabó Noémi festőművész munkáiból nyílt kiállítás Budapesten

Vészabó Noémi idei munkáiból nyílt kiállítás Budapesten, a Papnövelde utcai Chez Nicolas galériában. A tárlatot Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében méltatta a festőművész varázslatos munkásságát, hitét és Isten-keresését.  A megnyitó ünnepségen a kulturális élet képviselői mellett részt vettek Vészabó Noémi képeinek gyűjtői, a művésznő rajongói is.

061.hu

Vészabó Noémi festészetét a kifinomult könnyedség, az élénk színgazdagság jellemzi, amely hol látványos természeti képekben, hol portrékban, részletgazdag grafikákban jelenik meg. A szentendrei alkotó festett már balerinákat, történelmi alakokat, megörökítette a magyar kulturális élet markáns, legendás alakjait. Így készült portré korábban mások között Latinovits Zoltánról, Audrey Hepburnről vagy Fekete Györgyről, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnökéről. A szentendrei kiállításon ezekből a korábban már kiállított sorozataiból is látható néhány alkotás, idei munkáinak középpontjában a vallás, az Isten-keresés áll.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Vészabó Noémi számos stílus között barangol alkotásaival, a művészete nem besorolható, ő maga tiltakozik is a skatulyázás ellen. Vallja, hogy nem lehet azonos a képek stílusa sem, ahány hangulat, érzés, annyiféle festmény születik a kezei alatt. A művészettörténet számos nagy hatása piktorának  – Van Gogh, El Greco és Caravaggio mellett a sor hosszan folytatható  –, valamint az ókor perzsa, egyiptomi és bizánci művészete vagy az ausztrál őslakos művészet, az Álomidő motívumai és technikája is visszaköszön képein.

Fotó: Horváth Péter Gyula

“Szép feladattal érkeztem a Földre: festeni, rajzolni. Színesebbé tenni ezt az amúgy is káprázatos világot. Amikor festek, messze-messze sodor a „tánc.” Bolyongok az Univerzumban, láttam Karthago porrengetegét, hallottam Egyiptom beavatási imáit. Ismerem az évszakok illatát és változásait. Amíg eljön a nap, amikor messzire repülök a fény felé, addig „csak” festek. Istenben hiszek. Szép ez a világ! Teszem a dolgom” – hangzik a festőművész ars poeticája.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Meglátása szerint festményeire jellemző az erősen intellektuális töltet, a misztikum és a túlzott aprólékosság, megoldásai eltérnek a hétköznapi látásmódtól, és olykor a valósággal szembemenve kísérelnek meg „felmutatni egy-egy új, mégis ősi szépségeszményt”. Vészabó Noémi számtalan történelmi alak, például Jézus és Nofretiti alakját is megfestette – önarcképként. Ebből sem csinál gondot, szerinte a nézőben születik meg az asszociáció.

Vészabó Noémi Dézsy Zoltán filmrendező (balra) és a kiállítást megnyitó Lomnici Zoltán társaságában (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Nem magamat emelem az említett történelmi figurákhoz, hanem a festmény jellege, üzenete olvasható úgy, hogy visszavezeti a nézőt régmúlt korokba, utal ismert történelmi személyekre. Természetesen nem véletlen választás részemről, hogy kinek az alakjába bújok bele, hiszen az említett személyek nagyon közel állnak hozzám, foglalkoztatnak, ezért születnek ujjá a vásznaimon, kicsit másként, hiszen a művészet újrateremti a valóságot” – nyilatkozta korábban egy vele készült interjúban.

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula

2018-10-18T20:44:42+02:00 2017. december 8.|