Veszprém a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért. A kezdeményezés új logót kapott és megvannak már a nagykövetei is.

061.hu

Három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében. A hat kiválasztott pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületekről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást. Az embléma Veszprém városán túl elsősorban a Bakony-Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg.

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus
Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó
Laposa Zsófia, borász
Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke
Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője
Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő
M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer
Ókovács Szilveszter, operaénekes
Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész
Zoób Kati, divattervező.

 

Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje. Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira – áll a közleményben.

Kép: 2023veszprem.hu