Magyarország díszvendégségével, Victor Vasarely alkotásaival, Borsi Flóra fotóművész képeivel és további kiállításokkal nyílt meg a hétvégén az a kulturális és művészeti fesztivál, amelyet a kelet-kínai Ningpo városban rendeztek Kína és a Közép- és Kelet-európai országok hamarosan kezdődő befektetési és kereskedelmi expójához kapcsolódva.

061.hu

A Közép- és Kelet-Európából érkezett – a magyar mellett lengyel – kulturális bemutatók a ningpói kulturális pláza kiállítási csarnokában az Érzés és megfigyelés címet kapták. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet (PMKI) jóvoltából bemutatták a kínai fővárost már megjárt Hagyomány és újítás című népművészeti kiállítást és ugyancsak a PMKI támogatásával a Harmonia Hungarica kórus Bartók-Enescu emlékkoncertet ad majd. A következő mapokban lesznek aktív népművészeti bemutatók is, de – mint Szentmártoni Lívia fogalmazott – a gombfoci és bűvöskocka-bajnokság sem marad el.

A látogatók egy külön kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a Kelet magyar kutatóival, Germanus Gyulával, Hopp Ferenccel, Ligeti Lajossal, Ráth Györggyel, Kőrösi Csoma Sándorral, Stein Auréllal, Széchenyi Bélával és Vámbéry Árminnal. A következő egy hétben egy oktatási együttműködési konferencián és a többi országgal közös turisztikai fórumon is bemutatkozik Magyarország.