Oroszország február 24-én több ukrajnai nagyvárost megtámadott, a kiéleződő konfliktusban pedig az ukrán kormány a tartalékosok mellett minden hatvan év alatti férfit, így a beregszászi színészeket is behívta a seregbe – tudatta az Index.

061.hu

„Katasztrófa, ami történik” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház kárpátaljai származású főigazgatója, hozzátéve, mindenkinek megvan a maga felelőssége a kialakult helyzetben, a keletnek és nyugatnak is. Mint fogalmazott, “nem kellett volna kiengedni a háborús szellemet a palackból, a háború gondolatával játszani is bűn. Mindez hozzájárult ahhoz, ami most kezdődik.”

Beregszászt a támadások közvetlenül még nem érintik, Babják Zoltán polgármester mégis felkészült az esetleges védekezésre. Az iskolák és egyéb intézmények egyelőre a megszokott rendben működnek, de aki biztonságosabbnak érzi, már lemehet az óvóhelyekre.

Közben az ukrán kormány katonákat toboroz a védelmi vonalakra, de az előzetes hírekkel ellentétben a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Tóték című darabja Tiszaszentimrén nem marad el, a beregszászi társulat ugyanis átjutott a határon. A társulat a Nemzeti Színházban március 1-jén lép fel ugyanezzel az előadással, február 26-án pedig az Egyfelvonásos komédiákat adják elő a Nemzeti Színházban, mindkettő Vidnyánszy Attila rendezése. Vidnyánszky Attila, aki A helység kalapácsát kezdte volna rendezni a színházban, az Index kérdésére elmondta, tartja a kapcsolatot a helyi ismerőseivel és kollégáival.

Fotó: Horváth Péter Gyula