Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma már a sok család nem tartja fontosnak a húsvéti ajándékozást, amit a nullahategy stábja tarthatatlannak gondol. Összeállítottunk egy ajándékcsomagot, a tárgyakat beletettünk egy képzeletbeli, fűvel teli fonott kosárba. A zöld erdő helyett a Belvárosban jártunk, és kék ibolya helyett vérnyúllal, és yeti nyúllal találkozunk.

Poós Zoltán László – Nullahategy

A hetvenes években, húsvétkor nemcsak a locsolásért járt ajándék, hímes tojás, vagy egy ropogós százas, de ajándékot kapott az egész család, ugyanúgy, ahogy karácsonykor. Derby borotva habot, műanyag dömpert, olasz tészta nyújtó gépet, szóval, valami mindig volt az ablakban, éppen úgy, ahogy december 24-én.

Persze, amióta húsvétkor a családok wellness erődítményekbe menekülnek, hogy ne a sonkalé gőzétől püffedjen fel az arcbőrük, hanem a gyógyvíztől, az ajándékozásról is leszoktak. Pedig a húsvét örömét nemcsak egy kastélyszállóban lehet megélni, ahol a büszke apuka úgy villantja meg a Széchényi Pihenőkártyáját, mint a hetvenes években az 1500-as Lada nyuszifarkas slusszkulcsát egy siófoki diszkócsárdában.

És ha már ajándékozunk, lehetőség szerint olyan tárgyat adjunk a szeretteinknek, ami összefüggésben van az újjászületéssel, a húsvéti ünnepkörrel. Ha viszont a belvárosban élünk, és nem tudunk tavalyi kukoricacsuhéból megfonni egy autentikus, húsvétot idéző tárgyat, akkor elmehetünk egy-egy belvárosi design üzletbe, ahol újragondolták a nyulat, a tojást, a bárányt. A designerek számára az újjászületés a hagyományos formák radikális újragondolását jelenti.

Főleg Budapest V. kerületben jártunk, de viziteltünk Erzsébetvárosban is, a Síp utcai Szimpla Design Shopban és a Manufaktor csodaboltjában is. Először a Kossuth utcai Paloma ház műhelyeit jártuk körbe képzeletbeli sörétes puskánkkal, nyuszira vadászva.

Először Roth Anikó képzőművész mesekönyv illusztrációkat idéző cérnafűzött, nyuszis notesze keltette fel a kíváncsiságunkat, majd egy szintén nyulas akvarell festménye, de tavaszi témakörben az áprilisra utaló kislányos táskája. Az alkotó egyébként minden hónaphoz készített egy kislányos festményt, nyílván Mucha inspirálta az évszakokat megjelenítő képeivel. Hartyáni Márta tojásra emlékeztető medáljai is megidézik a Húsvétot, hogy ne csak a fiúk kapjanak tojást, hanem a hölgyek is.

Desktop4-001

Azok a lányok, akik nem menekülnek el a kölnivel támadó fiúk elől, joggal teszik fel a kérdést: mit vegyenek fel a locsolkodás délelőttjén? Nos, Vadjutka különleges, húsvéti, keleti hangulatú nyuszis vagy csibés fülbevalóival is megidézhetjük az ünnepet.

Desktop5

A Palomában egyébként húsvéti pecsételős workshop volt április 1-én. Azokat várták, akik egyedi konyhai textíliákat szerettek volna készíteni húsvétra. Az este az érdeklődők saját kezűleg pecsételhettek krumplinyomdával konyharuhát.

Desktop8-001

A Paloma mellett, szintén a Kossuth Lajos található Mono Art & Design üzletben a Nyúlgyár textil nyulaival, a Polkalapok 3D hatású képeslapjaival, és a Misuja Design áramvonalas, bauhaus hatású nyulaival is újragondolhattuk a Húsvétot, mert a húsvét a tojásfestés rituáléjával a kreativitás ünnepe is.

Desktop6

A közeli Szimpla Design Shopjában (Síp utca 24.) már találunk vérnyulat is (az Allergia stúdió terméke), ami kb. úgy néz ki, mint egy Domestos reklámban lenne egy megszemélyesített bacilus, csak annál sokkal bájosabb. Akinek pedig yeti nyúlra támadt gusztusa, a yetiboci factory termékei között keresgéljen. Kópis Benedek  japán formavilágát megjelenítő alvó plüss nyulai biztos, hogy a gyerekek kedvencei lesznek. A denevérnyúl értelemszerűen vérnyúl, ami viszont már nem a bacilus esztétikában értelmezhető. A szintén a Síp utca 24-ben található Manufaktor üzletében megmozgathatjuk az Alice Csodaországban nyusziját, ugyanis a műhely többek között marionett jellegű bábokat készít.

Desktop7

Húsvétkor tehát nemcsak locsolni szabad, hanem ajándékozni is, vérnyulat, denevér nyulat, és természetesen autentikus hímes tojást.

 

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •