Aligha kell bemutatni Jack London 1903-ban megjelent klasszikus regényét, A vadon szavát, amelyből újabb filmfeldolgozás készült Harrison Ford és egy digitálisan életre keltett kutya főszereplésével, az Így neveld a sárkányodat rendezőjétől. Következzenek az ember-állat kapcsolatról, hűségről, kitartásról és barátságról mesélő kutyás filmek legjobbjai.  

MP – 061.hu

Lassie hazatér (1943)

Időtlen klasszikus, a kutyás filmek egyik legrégebbi és legismertebb darabja ez a csodaszép családi kalandfilm, amiből mára megannyi folytatás és újraértelmezés született. Eric Knight 1940-ben írt regényének adaptációja tette igazán halhatatlanná a legendás skótjuhászt, Lassie-t, na és persze alakítóját, Palt is, aki a filmtörténet leglátványosabb kutyakarrierét futotta be a szerepnek köszönhetően. A ma is széles körben ismert sztori szerint egy szegény yorkshire-i család anyagi okokból arra kényszerül, hogy eladják dédelgetett kutyájukat. De Lassie-t sem a távolság, sem a láncok nem akadályozzák meg abban, hogy újból és újból visszaszökjön igazi szerető gazdáihoz. Hiába minden, az új tulajdonos elviszi a kutyát skóciai birtokára, ahol kemény kiképzés várja. Lassie persze nem ismer lehetetlent: innen is megszökik, s nekiindul a gyötrelmes, ijesztő kalandokkal terhes, több száz kilométeres útnak – hazafelé… Úgy tudni, kezdetben a történetnek megfelelően nőstény collie-t alkalmaztak a szerepre, ám amikor annak nyáron hullani kezdett a szőre, egy hímmel helyettesítették. Ez a kankutya volt Pal, akit eredetileg csak a folyó átúszásánál akarták alkalmazni, de később rájöttek, hogy felépítése robusztusabb és látványosabb, így a kutyakiképző javaslatára megtartották a szerepben. Ez a film volt az első az MGM hét Lassie filmje közül.

Egyik kopó, másik eb (1989)

Ha van valami, amit a kínosan precíz Scott Turner képtelen elviselni, az a rendetlenség. Ám amikor örökbe kell fogadnia Hoochot, a kifejezetten szemtelen bordeaux-i dogot, romba dől gondosan szabályozott világa. A blöki nem elég, hogy zavart okoz Turner és Emily (Mare Winningham) bimbózó idilljében, még arra is képes, hogy befolyásolja gazdája karrierjét. Turnernek azonban nincs sok választása, hiszen egyedül Hooch ismeri fel gazdája gyilkosát. A szokatlan, cseppet sem összeillő ember-kutya páros tagjai háborút indítanak egymás ellen, amiben szinte a szó szoros értelmében egymás torkának esnek. A pedáns zsarut alakító fiatal Tom Hanks egy kutyával hozta össze egyetlen buddy movie-ját, aminek a műfajban szokatlan módon roppant szomorú befejezést szántak az alkotók. A filmből egyébként sorozat formájában tervez rebootot a filmklasszikusok és saját egészestés rajzfilmjeinek újrahasznosításban verhetetlen Disney nevű cégszörnyeteg.

Kutyám, Jerry Lee (1989)

A mindenre elszánt Dooley-nak már-már sikerül a nyomára bukkannia egy 50 millió dolláros kokainszállítmánynak. Ám a rendőrségen a kollégái túlságosan őrültnek tartják, s nincs, aki hajlandó lenne vele együtt dolgozni. Kivéve  Jerry Lee-t, a tökéletesen kiképzett K-9-es rendőrkutyát, akinek igazán jó orra van, ha kábítószerről van szó. A szokatlan páros tagjai kezdetben nem igazán szívlelik egymást, de néhány lövöldözés, némi balszerencse, egy kis verekedés és romantikus kaland kölcsönös tiszteletet ébreszt bennük a másik iránt. A James Belushi főszereplésével forgatott eb-ember cimborafilmet mindössze három hónappal mutatták be az Egyik kopó, másik eb előtt, és a két film története is szinte megegyezik – azzal az egyetlen, mégis óriási különbséggel, hogy míg Tom Hanks kutyája nem éli meg a játékidő végét, a súlyosan megsebesített Jerry Lee életben marad. Két folytatás is készült, de egyiket sem ér fel az első részhez. A címszereplő németjuhász eredetileg a Koton névre hallgatott és tényleg rendőrkutya volt: bűnüldözői karrierje során összesen 1,2 millió dollár értékű kokaint szagolt ki. Egy rendőrgyilkos üldözésekor 1991-ben halálos sebet kapott.

https://www.youtube.com/watch?v=spRcjXXdb6s

Fehér agyar (1991)

Jack London regényéből nem ez az első filmadaptáció, az 1973-as feldolgozásnál azonban jobban sikerült Randal Kleiser próbálkozása. Jacket (a nagyon fiatal Ethan Hawke) 1898-ban az aranyláz űzi Alaszkába. Itt találkozik Fehér Agyarral, a farkas-husky keverék kölyökkel, akit először békés indiánok nevelnek, ám új gazdája, Beauty Smith cseppet sem kesztyűs kézzel bánik vele. A kegyetlen bánásmód hatására a kedves, szelíd állat vérszomjas fenevaddá válik, az emberekbe vetett hitét pedig teljesen elveszíti. Egy brutális kutyaviadal után a fiatal Jack Fehér Agyar segítségére siet, s nemcsak megmenti, hanem lassan, lépésről-lépésre, megpróbálja visszaszerezni az állat emberekbe vetett hitét, megnyerni a bizalmát. Smith azonban továbbra is igényt tart Fehér Agyarra. Jed, a kutya szerepelt egyébként minden idők egyik legjobb horrorfilmjében, John Carpenter A dolog című 1982-es remekművében is. A karrierje során a legnagyobb filmsztárokkal szerepelt együtt, Hawke egyébként 2016-ban egy interjúban közölte, hogy Jed volt a kedvenc partnere. A kutya 1995-ben múlt ki, 18 éves korában.

https://www.youtube.com/watch?v=7chhPKacaJE&t=25s

Beethoven (1992)

A Newton család tagjai igazán normális emberek, de arról egyikük sem álmodott, hogy egyszer csak feltűnik körükben egy bernáthegyi kutya, és örökre megváltoztatja az életüket, na meg a bútorok állagát. Beethoven, az eb igen súlyos egyéniség, aki a nyirkos, szemeteskukában töltött éjszaka után egy szép reggel arra ébred, hogy megtalálta álmai otthonát. Egy takaros házat kerttel, sövénnyel, és ami a legfontosabb: nyitott kapuval. George Newton hisz a gyerekei ígéretének, akik első lelkesedésükben boldogan fogadkoznak, hogy majd etetik, sétáltatják, egyszóval: gondozzák. Ekkor még csak nem is sejti, micsoda kalandok várnak rá…. Egy lerakat, mozivászonra, a videótékák polcaira és  tévéképernyőkre gyártott folytatás mesélt a busa fejű bernáthegyi kalandjairól. Az első két részt a blöki mellett a nyűgös karaktereiben mindig emlékezeteset alakító, a The Heartbreak Kid, az Ép testben épp, hogy élek és az Éjszakai rohanás című filmekből ismerős Charles Grodin matthau-i komédiázása teszi igazán szórakoztatóvá. Az első részben pedig a következő évben indult X-akták későbbi sztárja, David Duchovny is feltűnik egy apró szerepben…

Marley meg én (2008)

Mivel ebekkel nemcsak a filmiparban nehéz hibázni, a John Grogan nevű ismeretlen szerző saját neveletlen kutyájáról írt középszerű könyve is bestseller lett, és persze hogy ezek után a vászonra kívánkozott. Az ifjú házaspár, John (Owen Wilson) és Jennifer Grogan (Jennifer Aniston) beköltöznek első közös otthonukba Floridában, ahol a házasság, a karrier és a családalapítás kihívásai várnak rájuk. John azonban még nem érzi magát felkészültnek az apaságra. Barátja tanácsára örökbe fogadnak egy kölyökkutyát, hogy némi tapasztalatot szerezzenek a gondoskodásról. Marley, a tündéri labradorkölyök azonban hamarosan féktelen kutyussá cseperedik, megbukik a kiképzőiskolában és katasztrófa sújtotta övezetté változtatja otthonukat. Az évek során végigkíséri Groganékat jóban-rosszban. John azonban még nem érzi magát felkészültnek az apaságra. Barátja tanácsára örökbe fogadnak egy kölyökkutyát, hogy némi tapasztalatot szerezzenek a gondoskodásról.  Sután, coelhói magaslatokban bölcselkedő, de korrektül összerakott romkom szimpi sztárokkal és imádnivaló kutyával, nem is csoda, hogy éppúgy zabálták népek, mint az „irodalmi”alapanyagot.

Hacsi – A leghűségesebb barát (2009)

A Richard Gere és Joan Allen főszereplésével készült mozi a világszerte ismertté vált japán kutya, Hacsikó életét mutatja be, természetesen napjaink Amerikájába hazudva a történetet. A produkció egyetlen japán vonatkozása – a nyitójeleneten kívül – a tokiói születésű Cary-Hiroyuki Tagawa, aki legtöbbször gyilkos bűnözőként tűnt fel az amcsi filmekben, ám ezúttal hétköznapi emberként láthatjuk viszont. A piaci megfontolások alapján, illetve a dramaturgiailag indokolt változtatásokon túl a hollywoodi svéd importrendező, Lasse Hallström azonban nagyjából torzítatlanul tárja elénk a kutya legendáját. A húszas években élt akita fajtájú Hacsikó arról vált híressé, hogy gazdáját, a hajdani professzort minden reggel kikísérte a sibujai állomásra, délután háromra pedig kiment elé. Ezen szokását a gazdája 1925-ben bekövetkezett halálát követően is megtartotta: tíz évig élt még, s addig minden délután hazavárta őt az állomáson. Hacsikó halála után szobrot emeltek neki az állomáson, csontjait gazdája mellé temették, bundáját pedig kitömték, így a mai napig megtekinthető a japánok Országos Természettudományi Múzeumában. A hűségről, alázatról és kitartásról mesélő, rendkívül megható történet 1987-ben jelent meg először a vásznon Seijiro Koyama rendezésében, az amerikai verzió szerencsére nemkülönben színvonalas.

Egy kutya négy útja (2019)

W. Bruce Cameron életvezetési tanácsokat lajstromba állító könyvekkel kezdte, de a világsikert egy kutyás sztori hozta meg neki, amiből persze film is készült. A Dennis Quaid főszereplésével forgatott Egy kutya négy életében (2017) egy kutya háromszor reinkarnálódik, illetve négyszer áldozza fel az életét a gazdájáért. Nem jó végignézni, ahogyan elpusztul egy állat, pláne ennyiszer és ennyire rettenetes körülmények között. Ráadásul kisebb botrány is kialakult, amikor – feltehetően alaptalanul – állatkínzással vádolták meg a készítőket. A folytatás, az Egy kutya négy útja újra szintén Cameron bestsellere alapján készült, és jóval kíméletesebben, szívettépő, ám a kisgyerekek számára is fogyasztható módon vezeti végig az elmúlás- és újraszületéssorozat egyszerre könnyfakasztó és nevettető fejezeteit. Miután Bailey kutya oly sok élet után hazatalált az előző részben, most gazdája arra kéri, ezúttal unokája, CJ életébe térjen vissza, és vigyázzon rá (Quaid itt már mellékszereplőként tűnik fel). Bailey tehát új küldetést talál, ami szerető barátokhoz, megható, és örömteli kalandokhoz vezeti őt. (A Cameron egy másik könyvéből forgatott Egy kutya hazatér Bella nevű főszereplője életben marad ugyan, de szörnyűségek sorozatán kell átesnie. Nem éri meg nézőként kitenni ennek a gyerekeket.)