Lassan itt az év vége, a zenei szaklapok és magazinok is elkészítették a szokásos összegzést az idei esztendő legjobbjairól. A világ- nép- és komolyzenei kategóriákban ismét nagyon jó eredményeket értek el a hazai zenészek. A legjobbak között van a Cimbaliband, a Kerekes Band és a Fesztiválzenekar is.

061.hu

Azt már megszokhattuk, hogy a világzene legfontosabb éves listája, a World Music Charts Europe tartalmaz magyar albumokat, így szinte vártuk is, hogy a 200-as toplistán szerepeljenek a hazai formációk. Az összesítésben három magyar és egy részben magyar vonatkozású lemezt találunk. Cserepes Károly Blacklake albuma  az 59., a Kerekes Band Back To Folkja a 130., Cimbaliband Recycle-je a 176. helyre került. A 28. helyen áll a Klezmatics-vezető Frank London zenekara, a Glass House Orchestra Astro-Hungarian Jewish Music című lemeze, aminek címéből nemcsak nekünk, hanem egyébként a zenében is fontosabb a “magyar”, mint az “osztrák”. A zenekarban három magyar zenész szerepel: Szirtes Edina Mókus (ének, hegedű), Lukács Miklós (cimbalom), Ágoston Béla (fúvósok).

Szabó Bálint szólóprojektje a tiszta hangolású gitáron játszott, jobb híján az ambienthez sorolható Gosheven és a Leaper című lemez, a Wire magazin év végi, ötvenes listáján az 50. helyre került. A gitárra alapuló, sokrétű kompozícióik legalább annyira ellenállhatatlanok, mint amennyire zavarba ejtenek” – írja a méltatás. Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Mahler 3. szimfóniájából készült felvételét  a Times kritikusai választották be 2017 legjobb lemezei közé. A lap százas listáján húsz klasszikus album szerepel (külön sorrendbe nem állítva), a rövid méltatás szerint “Mahler epikus szimfóniájának mélyen átérzett interpretációja” a BFZ és Fisher Iván albuma.

fotón: Kerekes Band