Idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb alkotásaira fókuszál a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó Mozinet Filmnapok programja, a vetített filmek rendezői közül hárommal is találkozhat a közönség.

MTI

Tizenhat film szerepel a fesztivál idei válogatásában, amelyből hatot most először láthatnak a nézők Magyarországon – mondta el Böszörményi Gábor, a filmnapok igazgatója csütörtökön, az M1 hírcsatornán. Kiemelte: három alkotás rendezője a program idejére Magyarországra is ellátogat, így a közönség személyesen is találkozhat a szexuális feszültséggel átitatott, bizarr fordulatokkal teli Állva maradni rendezőjével, Alain Guiraudie-val, az Olli Maki legboldogabb napja című film alkotójával, a finn Juho Kuosmanennel, illetve a holland, Oscar-díjas rövidfilmessel, Michael Dudok de Wittel, akinek A vörös teknős című animációját vetítik a filmünnepen.

Böszörményi Gábor elmondta, ez az első év, hogy kifejezetten a Cannes-ban bemutatott alkotásokra fókuszál a fesztivál, mivel számos figyelemre méltó filmet találtak a szervezők a francia verseny programjában. A sokszínű választékban szerepel például dél-koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, valamint francia művészfilm, és újra levetítik a Saul fiát is, amely tavaly a cannes-i fődíjjal kezdte meg diadalútját.