Kórusok szabadtéri minikoncertjével kezdődik meg csütörtökön a Fool Moon Acapella fesztivál  Szegeden. A hangszeres kíséret nélküli, énekelt zene műfaját bemutató fesztivált – számtalan külföldi verseny és fellépés tapasztalatait hasznosítva – a szegedi Fool Moon vokálegyüttes alapította 2005-ben. Az elmúlt években a fesztivál közönsége megismerkedhetett a műfaj legjobb hazai képviselőivel, és többször is álló ovációval üdvözölte a külföldi acappella zene és beatbox kiválóságait. 

MTI

A háromnapos fesztivál nyitónapján a járókelők hét kórus minikoncertjét élvezhetik Szeged belvárosában. A Kórusok szabadon elnevezésű programot az együttesek közös éneklése koronázza meg a Szent István téren, ahol Balázs Árpád Nemes Nagy Ágnes versére írt – az Oscar-díjas Mindenkiben is felcsendülő – Bodzavirág című kórusművét adják elő. A nap a H. A. B. popkórus koncertjével zárul az IH Rendezvényközpontban.

Pénteken elsőként Szirtes Edina Mókus, a magyar világzene egyik legrendhagyóbb figurája és a beatbox műfaj egyik hazai sztárja, Jammal lép színpadra. Őket Bolyki Balázs követi soul és gospel kórusával, a közönség nemcsak hallgatója vagy nézője lehet a koncertnek, hanem aktív résztvevője is.

A házigazda Fool Moon szombaton áll színpadra. A 2001-ben az első magyar pop-acapella csapatként létrejött együttes az elmúlt másfél évtizedben számos nemzetközi elismerést szerzett, a műfaj legismertebb hazai képviselői és Nyugat-Európa fesztiváljainak állandó fellépői.

A fesztivált a svéd Vocal Six zárja. A négy tenor, egy basszus és egy bariton alkotta együttes 25 éve szórakoztatja a közönséget, 1500 koncertet adtak Svédországban és világszerte. A csapat 2005-ben – a Fool Moonnal együtt – elnyerte a Ward Swingle-díjat magas színvonalú munkája elismeréseként.

Fotó: A Full Moon együttes Rúzsa Magdival (fullmoon.hu)