Újabb Guinness-rekord született a Fúővárosi Nagycirkuszban. Pavel Valla Bertini a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál résztvevőjeként, a fesztivál felvezetéseként 2021. január 10-én új világrekordot állított fel.

061.hu

Pavel Valla Bertini egykerekű-specialista 17 keréken, 9,07 méter magasan kerekezett körbe a Fővárosi Nagycirkusz manézsában. Az egykerekű eddigi magassági csúcstartója Wesley Williams amerikai artistaművész volt, aki a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 8,87 méter magas egykerekűjével 2020. március 11-én állította fel a világrekordot. Pavel Valla Bertini ezt a világcsúcsot döntötte meg.

 

Egykerekű és egykerekű bicikli között is van különbség: míg az eddigi csúcstartó esetében a lánc és a szerkezet magassága jelenti a csúcsot, addig Pavel 17 keréken, 9,08 méter magasan 20,3 méter távolságot tett meg a Fővárosi Nagycirkusz manézsában. A trükk nehézségét nemcsak a magasság adja, hisz a lánc nélkül egymáson súrlódó kerekeket mozgásba lendíteni már önmagában nem kis teljesítmény. A többi pedig alázat, gyakorlás és cirkuszi varázslat. A rekordkísérlet sikeres volt, az artistaművész átvette Sebestyén Istvántól, a Magyar Rekord Egyesület elnökétől a rekordot hitelesítő okiratot. A Guiness-rekord bejegyzéséhez két szakember szakmai igazolására is szükség volt, a nemes feladatot a Neuzer Kerékpárok két kollégája vállalta. 

Pavel Valla Beritini elképesztő rekordját a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „B” versenyprogramjában három alkalommal – január 13. 19:00, január 15. 11:00 és 15:00 – is bemutatja a közönségnek.

Fotók: Horváth Péter Gyula