A tegnapi nap folyamán megjelent a Blues Traveler legújabb albuma, ami komoly élményeket váltott ki a szerkesztőségből. Úgyhogy érdemes megismerkedni John Popperék legújabb produkciójával. Lássuk mitől is olyan jó a Traveler’s Soul LP. 

A mai cikkírás alapja amúgy egyáltalán nem a Blues Traveler lett volna, hanem a Rolling Stones új lemeze. És itt jöhet is egy zavart köhögcsélés. Bevallom férfiasan olvasóinknak, jógamag nem ájult a legendák legújabb albumán. Zavarba is jöttem tőle. Mi lenne, ha a Beatles kidobna most egy új CD-t a piacra és nem tetszene? El sem tudom képzelni. Pedig ma pepitában megéltem ugyanezt. Úgy voltam vele, tudod mit? Keress jobbat! És láss csodát találtam. A Blues Traveler ráadásul egy válogatás albummal vett le a lábamról, ami feldolgozásokat tartalmaz. Világslágerek Blues módra, vagy inkább Blues Traveler módra! A világ legnehezebb dolga jó feldolgozás albumokat készíteni, de csak egy dalt is jól megcsinálni. Nagyon nehéz. Az első szám amit meghallgattam a Groove is in the Heart volt, amit Dee Lite játszik eredetileg. Ha van elvárásom a feldolgozásokkal kapcsolatban, akkor az ennél a számnál még magsabbra fokozódik. Ugyanis amikor DJ voltam hetente háromszor toltam le bakeliten különböző bulikban, előtte meg ugyan ennyiszer meghallgattam az MTV-n. Imádtam mindig is. Hogy lehet ezt bluesban eltolni? Popper megmutatat, hogy lehet. Megmaradt a lendület, színes lett a több stílusú énektől, akárcsak az eredeti és jöttek a hangszerek és egy nagyon patent pergő dob sound. Elképesztő. Ma már ezt játszanám egy exkluzív funky partyn is, annyira jó lett. 

De itt még nincsen megállj. A többi dal sem lett akármi. És a lemezzel azonnal jött egy klip is, ami az I can’t stand the rain című óriási, mega-giga sláger feldolgozása lett. De az albumról nem csak ez a dalocska kapott mozgóképet lyric klip formájában, hanem a saját szerzemény a Groove Me is. Nem véletlen és eszméletlen! Nem lehet bírni a Blues Travelererrel és nem is kell. Amióta hallottam őket a Blues Brothers című filmben illetve a Tökös Tekés végén a But Anyway című dalukat, megvettek. Iszonyat jól tolják a bluest. De úgy tűnik mindent el tudnak bluesban játszani és jól. Az összes dal a korongon rendben van és egy saját szerzeményt azért kapunk ajándékba. Érdemes meghallgatni az egész nagylemezt, mert akárcsak oly sok évtizeddel régebben most is egy komoly LP élménnyel leszünk gazdagabbak. Minden szám egy külön fejezet. Ráadásul szórakoztató fejezetekről beszélünk. Úgyhogy miattuk rájöttem, érdemes 2023-ban is belecsemegézni az újdonságokba, mert óriási albumokra lehet lelni.

 

P.J.