Bosszúállók: Végtelen háború leginkább egy pankrátor csarnokban elképzelt Wagner-opera, de a librettót nem a Rózsavölgyi adta ki, hanem a Marvel. A képregény-szindikátus eddigi legnagyobb vállalkozásában a szálak lassan összeérnek, miközben megismerjük Thanost és a hobbiját, a kőgyűjtést. Persze a Michelin-babára emlékeztető lila főgonoszt nem az ásványtan vonzza, hanem a hatalom fétise.

PZL – 061.hu

A Bosszúállók világválogatott kezdő csapata elképzelhetetlen Tony Stark, azaz Vasember (Robert Downey Jr.) nélkül, és ahogy a rendezők (Joe Russo és Anthony Russo) pályára küldték a szereplőiket (Fekete Özvegy – Scarlett Johansson, Star-Lord-Chris Pratt, Skarlát Boszorkány  – Elizabeth Olsen, stb.) azonnal látszott, hogy kik az igazán erős karakterek. Nos, főleg azok, akik jó dumákat nyomnak, például a Thort alakító Chris Hemsworth, akinek kalapácsa különösen fontos feladatot kap majd. Mivel mindenki szupererővel bír, leginkább a jó vakerral lehet kitűnni, amiben persze verhetetlen az egyre inkább George Michaelre emlékeztető Robert Downey Jr.

Mert alapvetően csak a szereplők egymást zrikáló jó dumái mentik meg ezt a trash fantasyt. A „repülő fánkon” közlekedő Thanos össze akarja gyűjteni a világ alkotó energiáit tömörítő hat kristálykövet, hogy a vaskesztyűjébe helyezze azokat, hogy akár egy csettintéssel is el tudja pusztítani a Földet. Köztük van a tér-kő is, de senki ne gondoljon a mediterrán házak garázsai előtt lerakott viacolorra, itt bizony a tér-kővel a világot lehet a sarkaiból kifordítani. A film egy szőnyegbombázás, minden olyan giga, mega és univerzális, hogy ha éppenséggel akkora szörnyek integettek volna, amelyeknek a szemgödre mélyebb, mint az Atlanti-óceán, nos, az sem izgatta volna a nézőket.

A leginkább a progmetál coverek világát idéző fantasy – és sci-fi látomások remekül fel vannak téve, ez kétségtelen, de maga a történet annyira banális, hogy egy hatodik osztályos gyerek is összerakja a napköziben. Thanos a varázskövekre vadászik, amelyekkel a Föld felét szeretné kipusztítani. Nem az egészet, csak a felét, mert humánus ő, csak éppen a vállaira vette a túlnépesedés problémáját. A Föld megmentéséért főállásban dolgozó Bosszúállók viszont a világbéke elkötelezett aktivistái, nekik is van szupererejük, amikkel megpróbálják jobb belátásra bírni Thanost.

A film jó ritmusban adagolja a nagy érzelmeket, a gegeket és a giga akciókat, de túlságosan is szentimentális. Még a fő ellenség, Thanos is csak egy érzelgős kisfiú, aki durcás, mert a kisöccse beásta a dömperét a homokba, és valójában csak jót akar: egyensúlyt teremteni a világban. Lehetne éppen az ENSZ főtitkára is, de ő az emberiség felét, és csakis a felét el szeretné pusztítani, hogy legyen hely a többieknek. Ezt akarja megakadályozni többek között a kölyök Pókember is, akit ezúttal a Vasember felvesz a kezdő csapatba, ami nem is csoda, még a Rippel-fívérek is megirigyelnék azt, ahogy a felrobbanó űrhajók és az izzó űrszemét között szaltózik. És itt egyszer csak véget ér a film.

Bosszúállók: Végtelen háború
amerikai fantáziafilm
rendezték: Joe Russoés Anthony Russo
Szereplők: Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Elizabeth Olsen, Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Paul Bettany, Tom Holland
Bemutató dátuma: 2018. április 26.