Avatárok segíthetik a skizofrén betegeket a fenyegető hangok kontrollálásában. Eredményesnek bizonyult az a kísérleti terápia, melynek során a páciensek fejében hallott kínzó hangokhoz virtuális arcképet társítottak. A kutatók összehasonlították az avatár terápiát a támogató tanácsadással és 12 hét után úgy találták, hogy az avatárok jóval hatékonyabban csökkentették a hanghallucinációkat. 

MTI

A terápia egyelőre nem érhető el széles körben, további kutatásokra lesz szükség sikeressége bizonyításához, a kezelés kidolgozásához. Ha azonban bizonyítható lesz, az avatár terápia “gyökeresen megváltoztathatja” skizofrén betegek millióinak kezelését – közölték a szakértők, akik eredményeiket a The Lancet Psychiatry című szaklapban publikálták. 

A skizofrénia olyan pszichés betegség, amely minden századik embert érint a világon. Legjellemzőbb tünetei a téveszmék és a hanghallucinációk. A hangok jellemzően sértőek, kínzóak és fenyegetőek, gyötrelmet okozva ezzel a betegnek. A legtöbb érintett esetében a gyógyszeres kezelés csökkenti a tüneteket, 4-ből nagyjából egy esetben azonban a hallucinációk folytatódnak. 

A kísérleti terápiában 150 brit beteg vett részt, akik mintegy 20 éve szenvednek skizofréniában és több mint egy éve tapasztalnak folyamatosan hanghallucinációkat. 75 személy részesült avatár terápiában, 75-en támogató pszichoterápiában, miközben mindannyian tovább szedték antipszichotikus gyógyszereiket. 

Az avatár terápiát hat héten keresztül heti egyszer, 50 percen át tartották. A kezelés előtt a páciensek egy terapeutával közösen dolgozva alakították ki a vizualizált szimulációt, vagyis avatárt ahhoz a hanghoz, amelyet leginkább le akartak csendesíteni a fejükben. Meghatározták, hogy mit mond, milyen a hangja, milyen lehet külsőleg. 

Tom Craig, a londoni Maudsley Hospitalban és a King’s College London Pszichiátriai, Pszichológiai és Neurotudományi Intézetében végzett kutatás vezetője szerint a kísérleti terápia kezdeti bizonyítékokkal szolgált arról, hogy gyors javulást eredményez a hanghallucinációkkal szemben. A terápia hatása átlagosan hat hónapig észlelhető.