A lascaux-i őskori barlangfestmények túl sokat szenvedtek az emberi beavatkozás miatt: vissza kell adni a természetnek a jogait a híres őstörténeti helyszín körül – vélik francia tudósok. 

MTI

A délnyugat-franciaországi Dordogne-Périgord megyében található barlangot  1963-ban bezárták a nagyközönség előtt a túlzottan sok látogató miatt, de azóta is többször “megbetegedett”. A legutóbbi riadalom a 2000-es évek közepén volt, amikor a barlang falain fekete foltok jelentek meg. A viták és az UNESCO aggodalmai hatására Frédéric Mitterrand akkori kulturális miniszter Yves Coppens paleoantropológus segítségét kérte. A College de France tiszteletbeli professzora, a Lucy névre keresztelt Australopithecus társfelfeldezője francia és külföldi szakértőkből 2010-ben megalakított egy független nemzetközi tudományos tanácsot. Azóta hét év telt el munkálatokkal és kutatásokkal, és a küldetés a végéhez közeledik.

“A barlang él, tehát érzékeny, de volt hét nyugalmas éve” – vélte Yves Coppens a párizsi UNESCO-székházban szerdán véget ért tudományos konferencián tartott beszédében. Az 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő, barlangrajzairól híres Lascaux napjainkban “jó általános állgamegőrzési állapotban van. A hajó, az apszis és az átjáró boltíveit villámgyorsan beszennyező fekete foltok jelenléte stabilizálódott” – tette hozzá a barlang megóvásáért felelős Muriel Mauriac. A barlang egyensúlya azonban ingatag a szakértők szerint. 2013 óta nedvességfoltok terjednek a barlangban, a jelenség oka egyelőre ismeretlen. A szikla repedésein ásványi és szerves eredetű féregszerű kinövések jelentek meg.

2008-ban teljesen kitiltották a barlangból a korábban használt vegyszereket, így a formalint, a gombaölő és moha elleni szereket, ehelyett kézzel kaparják le a fekete foltokat és a mészkőüledéket. Csak a barlang nem festett részeit tisztítják kaparással, de ez is elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjenek a szennyeződések. “Egyes festett részeken, amelyeket nem kezeltünk, a fekete foltok csökkentek, majd teljesen eltűntek” – magyarázta Muriel Mauriac. 2010 óta a barlangot gondosan megtisztították az évtizedek alatt összegyűlt összes elavult berendezéstől. Eltávolították a régi transzformátorokat, fényszórókat, a hajdani látogatások emlékeit és a régi elektromos készülékeket. Egyes kutatások alapján a tudományos tanács 2015-ben leállíttatta a klíma- és légelszívó rendszert is. 
 
“A cél az volt, hogy lassanként visszatérjünk a barlang természetes működéséhez” – hangoztatta Mauriac. A helyszín tulajdonosa, a francia állam igyekszik felvásárolni a környékbeli telkeket a Lascaux-domb jobb karbantartása érdekében. Az egyik cél a területet borító növényzet megnövelése minden fára kiterjedő felügyelet mellett. A barlanghoz vezető utat lezárták a forgalom előtt, az egyik parkoló helyére növényeket ültetnek. “Évtizedes újdonságnak számít, hogy egy denevér tavaly télen ellátogatott a barlangba, ez annak a jele lehet, hogy a barlang lassan magához tér és visszanyeri az egyensúlyát” – hangsúlyozta Muriel Mauriac. 

Kép: hyperallergic