Múlt héten leplezték le Peter Falk szobrát a Falk Miksa utca sarkán, a szobor készítője Fekete Géza (képünkön, Rogán Antal mögött) egy kőhajításnyira lakik művétől így közelről látja, ahogyan felfedezik kedvelt nyomozójukat az arra járók…

SZILLÉRY ÉVA – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

A haverom felhívott, hogy te Géza, eltűnt a szobor! Nem tudtam elképzelni mi történt, ellopták Columbot!? Az unokáját küldte le, hogy nézze meg Peter Falkot, aki azzal hívta fel, hogy „Papa a kutyát látom, de Columbot nem!” Kiderült, hogy annyira körül állták az emberek az 1, 80 magas alakot (nagyobbra mintáztam, Peter Falk ugyanis 1, 65 magas volt), hogy nem látszott a tömegtől.

– Jó, hogy mindennap látja a szobrot, netán zavaró, hogy a korrigálni valókat keresi rajta…

–    Nagyon jó látni, hogy szeretik az emberek: esernyőt adnak a kezébe, sapkát húznak rá, fotóztatják magukat vele. Egyik barátom azt mondta, hogy de jó neked, hogy mindig látni fogod.. De sokadik látásra óhatatlanul a hibákat is látom a szobron. Visszapofázik nekem, nem hagy békén!

–    Hogy választotta ki a testtartást, amit megörökített?

–    Sok- sok részt végignéztem és ezt a tipikus, kezét a fejéhez emelő pillanatot kaptam el, ami egyébként sok esetben kissé mesterkéltnek hatott. Először a jobb kezét emelte, aztán elgondolkodtam, hogy így a nyugati tér felől jövők látják csak az arcát, én meg úgy gondoltam, hogy jobb, ha a híd felől közelítők látják jól messziről. Apró, de nagyon fontos dolog a kutya és Columbo kapcsolata, amit egy 1,20x 1,20- as területen kellett megteremteni. Elég különleges kutyatípus a basset hound, és ahhoz, hogy megtaláljam a jó modellt, a környékbeli kutyafuttatón osztogattam a névjegyemet. (Volt ugyanis egy ismerős basset hound, de időközben elpusztult, ezért kellett „meghirdetnem” magam). Körbefotóztam a blökit, de egy műtermi találkozáskor kaptam el azt a kifejezést, amit megfelelőnek tartottam., amitől meglett a sava-borsa. Columbóhoz a fiamat, barátaimat állítottam be.

–    Szerette a sorozatot?

–    Kedveltem, a régi krimiregényeket idéző hangulatát és romantikusnak is találtam.

–    Most folyamatosan hívják le a szoborhoz az átadás után, amikor kerestem, akkor is épp lent volt

–    Már most rengeteg történet szövődik a szobor körül és s szezon beindulásával egyre több lesz. Egyik szomszédom épp ma mondta: Géza, nézd, még most is fotózzák! Nagyot nevettem ezen. Fogják is még!