Tetszett a cikk?

Huszonöt éve, 1992. november 22-én hunyt el Anthony Burgess angol költő, író, kritikus, zeneszerző, a Gépnarancs című regény szerzője. Több mint kétszáz zenemű, szimfónia, concerto, zenés darab alkotója, termékeny újságíró és nyelvzseni is volt, egyesek szerint nyolc, mások szerint tizenhárom nyelven beszélt és írt, köztük perzsául, héberül és kínaiul. Írt operalibrettót, és ő szerezte a Cyrano című Broadway-musical verseit is.

MTI

Manchester egyik külvárosában, Harpurhey-ben született 1917. február 25-én John Burgess Wilson néven. Anyja különböző glasgow-i és manchesteri színházakban volt énekes-táncos, apja mozikban zongorázott, majd volt pénztáros és könyvekkel házaló ügynök is. Burgess egyéves volt, amikor anyja és húga az első világháborút követő spanyolnáthajárvány áldozata lett, ez a trauma egész életében elkísérte. Apja hamarosan újranősült, egy kocsmárosnőt vett el, a család élete ettől kezdve kocsmák és italmérések közelében zajlott. Burgess gyűlölte ezt a helyzetet, önéletrajzi írásaiban maró gúnnyal írt az ottani törzsközönségről, mostohaanyja tevékenységéről. Korán kezdett irodalommal foglalkozni, alig múlt tízéves, amikor az iskolai újság közölte első verseit.

Kamaszként találkozott James Joyce munkáival, ami későbbi munkásságára is nagy hatással volt. A zene is érdekelte, és mivel nem volt pénzük zeneiskolára, autodidakta módon tanult meg zongorázni, majd hárfázni és orgonálni is. 1937-ben beiratkozott a manchesteri egyetemre, ahol angol irodalmat és nyelvészetet tanult. Szabadidejében Marlowe és Shakespeare munkáit tanulmányozta, verseket írt, részt vett az egyetemi színpad előadásaiban. 1940-ben lediplomázott, majd megkezdte katonai szolgálatát a brit hadsereg egészségügyi, később oktatási parancsnokságánál, egy időben Gibraltáron is szolgált. Itt született meg első ismert zeneműve, egy csellóra és zongorára írt szonáta. Leszerelése után dolgozott az oktatási minisztériumban, tanított többek között a birminghami egyetem szabadegyetemén, 1950-ben a banbury-i gimnázium angoltanára lett.

1954-től oktatási tisztviselőként Malájföldön és Borneón szolgált, ekkoriban írta első regényét Time for a Tiger (Tigrisnek való idő) címmel, már Anthony Burgess néven. 1959-ben egy titokzatos betegség miatt, amelyet tévesen agytumornak diagnosztizáltak, vissza kellett térnie Angliába. Más megélhetési lehetősége nem lévén, ettől kezdve csak az írással foglalkozott. Sorra jelentek meg páratlan nyelvi leleménnyel írt, többnyire szatirikus regényei, amelyek nagyrészt a modern civilizáció értékeket romboló hatására figyelmeztetnek. Hírnevét keserűen ironikus és groteszk regényével, az 1962-ben publikált Gépnaranccsal alapozta meg, amely az értelmetlen erőszakot ítéli el. A műből 1971-ben Stanley Kubrick készített kultfilmet Malcolm McDowell főszereplésével.

Későbbi munkái közül kiemelkedik a Joseph Kell álnéven írt Egy tenyér ha csattan című maróan szatirikus regénye, valamint az Enderby-tetralógiája (A narancsműves testamentuma, Enderby úr külvilága, Mr. Enderby – bepillantás, Enderby fekete hölgye avagy Végenincs Enderby), amelyben azt vizsgálja, hogy áthidalható-e a magaskultúra és populáris kultúra közötti szakadék, feloldhatók-e a művészi és a hétköznapi létezés közötti ellentétek. Burgess első felesége halála után, 1968-ban ismét megnősült, második feleségével és annak kisfiával Máltára költözött, ahonnan bejárták szinte egész Európát, majd a hetvenes évek közepén Monacóban telepedtek le. Burgess a regényírás mellett számos film- és tévéjáték-forgatókönyvét írta, többek között Franco Zeffirellivel is dolgozott együtt.

Foglalkozott tudományos művek, esszék írásával is, amelyek közül legjelentősebb az angol irodalomról szóló összefoglaló műve, valamint a James Joyce munkásságát elemző tanulmánya. Két önéletrajzi műve is megjelent, Little Wilson and Big God (1987) és You’ve Had Your Time (1990) címmel. Termékeny újságíró és nyelvzseni is volt, egyesek szerint nyolc, mások szerint tizenhárom nyelven beszélt és írt, köztük perzsául, héberül és kínaiul. Írt operalibrettót, és ő szerezte a Cyrano című Broadway-musical verseit is. Több mint kétszáz zenemű, szimfónia, concerto, zenés darab szerzője volt, a Monsieur Shakespeare című balettjének ősbemutatóját 2010-ben tartották a kelet-franciaországi Angers Chanzy színházában.

Burgess, akit a kritika a kortárs angol irodalom egyik legjelentősebb és legtermékenyebb alkotójának tekint, 1993. november 22-én halt meg Londonban. 1998-ban Burgess özvegyének hagyatékából az Angers-i Egyetem könyvtárában hozták létre az Anthony Burgess Központot, amelyben kéziratok, személyes tárgyak és könyvek találhatók.

Képforrás: Independent


Tetszett a cikk?