Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Április 3-a van, ma 57 éves az egyik legszélesebb mosolyú amerikai színész, Eddie Murphy. Standup komikusként kezdte, közönségfilmek sztárjaként folytatta, mára pedig Oscar jelölésére és Golden Globe díjára is büszke lehet.

061.hu

A 48 óra című film sztárja 1961-ben New Yorkban született, édesapja amatőr komikus volt. 15 évesen saját szövegeket írt előadásaihoz. 1982-ben és 1987-ben saját stand-up albumot adott ki. A ’80-as évek elején a Saturday Night Live-ban is rendszeresen fellépett, 1982-ben pedig a 48 óra című filmmel debütált a mozivásznon, Nick Nolte oldalán. A következő évben a Szerepcsere  című vígjátékben olyan népszerű komikus mellett kapott lehetőséget, mint Dan Aykroyd.

1984-ben került a mozikban Murphy egyik legnépszerűbb filmje, melyben először láthattuk főszerepben, a Beverly Hills-i zsaru. Az akciókomédia több folytatást is megért: az első részt a mérsékeltebb sikerű Beverly Hills-i zsaru II. , majd a teljes fiaskó, a Beverly Hills-i zsaru III. követte. Számos afroamerikai színész Murphy filmjeiben kapta első komolyabb lehetőségét: Halle Berry és Martin Lawrence a Bumerángban, vagy Samuel L. Jackson és Cuba Gooding Jr. az Amerikába jöttemben. Murphy családbarát filmekben alakított szerepeiről is ismert, ilyen az állatokkal beszélgető Dr. Dolittle és a Shrek. Természetesen az animációs film folytatásaiban, a Shrek 2-ben, a Harmadik Shrekben, a Shrek a vége, fuss el véleben és a Shrek’s Thrilling Tales-ben is hallhattuk hangját.

Karrierjének legemlékezetesebb alakítását Bill Condon nagysikerű, 2 Oscar-díjas Dreamgirls című filmjében nyújtotta olyan színészek társaságában, mint Jamie Foxx vagy Danny Glover. A hatalmas siikernek örvendő alkotást összesen 8 kategóriában jelölték Oscarra, köztük a legjobb mellékszereplő kategórijában Murphyvel is. Ugyan az Akadémia aranyszobrát végül nem ő kaparintotta meg, de mellékszereplőként átvehette a Golden Globe-díját. Bár a színész a kétezres évektől több kritikailag lehangoló filmben kapott szerepet, pályafutása során több mint 30 nívós szakmai díjjal jutalmazták.

fotó: metro.co.uk


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •