Falco, az extravagáns osztrák popzenész és botrányművész világszerte óriási népszerűségnek örvendett a 80-as években, hazájában azonban akkora rajongás vette körül, amelyről a szomszédok új világsztárja, Conchita Wurst csak álmodhat. Legnagyobb sikereit a Der Komissar, a Rock Me Amadeus és a Wiener Blut című slágereivel érte el. Alig negyvenévesen, 1998. februárjában Dominikában végzetes autóbalesetet szenvedett, haláláról pedig nemrég új részletek láttak napvilágot.

061.hu

Falco 60 éve, 1957. február 19-én született Bécsben Johann Hölzel néven, két ikertestvére még a szülés során meghalt. Zenei tehetségére már korán fény derült: negyedik születésnapjára zongorát kapott ajándékba, ötéves korában pedig megállapították, hogy abszolút hallással rendelkezik. Dzsessztanszakon végzett a bécsi konzervatóriumban. Eredetileg basszusgitáron játszott Stefan Weber hard-rock együttesében, a Drahdiwaberlben. A legnagyobb hatással a Beatles, Cliff Richard és Elvis Presley zenéje volt rá.

Szólókarrierjét 1980-ban kezdte, amikor is három lemezről szóló szerződést írt alá az egyik kiadóval. Művésznevének eredete egy rövid, Nyugat-Berlinben töltött időszakra vezethető vissza. 1977-ben itt tévéközvetítésben látta az NDK-s síugró, Falko Weißpflog nagy ugrásait, amelyek lenyűgözték. A sportolóra a közvetítők ragasztották rá a Falke (magyarul: Sólyom) becenevet, amelyet Hölzel aztán “angolosítva” saját céljaira használt fel.

1985-ben átütő sikert ért el a Rock Me Amadeus című dallal, amelynek alapötlete a klasszikus osztrák zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéhez való visszanyúlás volt, és amelyet Milos Forman Oscar-díjas filmje, az Amadeus tett világhírűvé. A szám az első olyan német nyelvű dal volt, amelynek sikerült felkerülnie az amerikai slágerlisták első helyére. Ugyancsak ismert volt az 1982-es Der Komissar című rap-jellegű dal, amelynek angol verziója is siker lett.

Egyes dalai durva szövegük miatt vihart kavartak. A Jeanny címűt például Németországban és Hollandiában számos DJ nem volt hajlandó műsorára tűzni. Ennek oka az volt, hogy a szám egy fiatal lány eltűnését meséli el a tettes szempontjából. A dalhoz készült videoklip csak felerősítette a kritikus hangokat.

1988-ban megjelent ötödik lemeze, a Wiener Blut nem hozta meg a várt sikert, így Falco lemondta az albumhoz kapcsolódó turnét. Kezdeti sikereihez az 1992-es Nachtflug című lemezzel tudott visszatérni; a Titanic című angol-német kétnyelvű szám ismét előkelő slágerlistás helyezéseket ért el. 1996-ban áthelyezte székhelyét a Dominikai Köztársaságba. Ebben az évben jelent meg Naked című kislemeze – az utolsó, amelyet még megélt.

Néhány nappal 41. születésnapja előtt autóbalesetben szerzett fejsérüléseibe halt bele Puerto Plata üdülőhelyen a Dominikai Köztársaságban, miután sportos terepjárója egy autóbusszal ütközött össze. Vérében rendkívül magas alkoholszintet mértek. Egy új dokumentumfilmben most egykori menedzsere és barátja, Hans Reinisch beszélt Falco utolsó heteiről. Az általa elmondottak arra utalnak, hogy nem egyszerű baleset, hanem öngyilkosság vezethetett a 40 éves énekes halálához, amelyben egy súlyos szerelmi csalódás játszhatott közre.

Fotó: ZetaBoards