Augusztus 15-én lesz negyvenéves Ben Affleck amerikai filmszínész és rendező, a Good Will Hunting című film Oscar-díjas forgatókönyvírója, Batman jelenlegi megformálója.

061.hu/MTI

Benjamin Géza Affleck – magyar keresztnevét a család magyar szomszédjával való barátság okán kapta – a kaliforniai Berkeley-ben született 1972-ben, de a keleti parton, Massachusetts államban nőtt fel. Tízévesen tűnt fel egy tévésorozatban, és ekkor ismerkedett meg a szomszédjukban lakó Matt Damonnal, aki máig a legjobb barátja. A filmes karrierről ábrándozó fiúk együtt jártak színészválogatásokra, és együtt tűntek fel a filmvásznon – igaz, csak tömegjelenetekben. Néhány évre aztán elvált útjuk – Damon a Harvardra, Affleck egy vermonti egyetemre iratkozott be, de egyikük sem szerzett diplomát, inkább nagy reményekkel Los Angelesbe indultak.

Affleck játszott a független filmes Kevin Smith szinte valamennyi alkotásában, de a kiugrás egyre váratott magára. Barátjával úgy döntöttek, hogy megírják maguknak a nagy szerepet, így született meg a Good Will Hunting forgatókönyve. Az ötletet megvette a Miramax filmstúdió, amely még abba is beleegyezett, hogy a két fiatalember játssza a főszerepet. Nem bánta meg: a hányatott sorsú fiatal matekzseniről szóló film a költségek tízszeresét hozta be, és 1998-ban kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra.

 

A két jó barát a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában győzött, a 25 éves Affleck a kategória addigi legfiatalabb nyerteseként szoríthatta magához az aranyszobrocskát. A siker mindkettejüket a legnagyobb csillagok közé röpítette. Afflecket a következő időszakban olyan szuperprodukciókhoz hívták, mint az Armageddon, valamint a több Oscar-díjjal kitüntetett, romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare. A színész arra is talált időt, hogy – persze Damonnal együtt – független filmekben szerepeljen, ezek közül a formabontó és szintén Kevin Smith rendezte Dogma kavarta a legnagyobb vihart.

Az új évezredben Affleck különböző műfajokban bizonyította tehetségét. Forgatott romantikus darabokat (Szívörvény, Apja lánya), nagyszabású háborús filmeposzt (Pearl Harbor – Égi háború), filmdrámát (Ütközéspont), családi komédiát (Túlélni a karácsonyt), politikai krimit (A dolgok állása). A Hollywoodland című krimiért Arany Glóbusz-díjra jelölték. Rendezőként jegyzi a Hideg nyomon című mozit, miként a Tolvajok városa című thrillert és az Argo-akció című túszdrámát is. Utóbbi kettőben a kamera mindkét oldalán dolgozott, a főszerepet is ő játszotta.

 

A sajtó szívesen foglalkozik Affleck magánéletével. 1998-ban a Szerelmes Shakespeare forgatása idején Gwyneth Paltrow-val szövődő románcáról cikkezett, majd beszámolt a Jennifer Lopez énekesnő-filmsztárral két évig tartó kapcsolatának minden pillanatáról. Az “álompár” 2003-ban a Gengszterrománc forgatásán jött össze: közös munkájukat a legrosszabb filmnek járó Arany Málna-gálán hat díjjal “jutalmazták”, és egyebek között a filmvászon legrosszabb párjának is őket szavazták meg. A színészt ugyanekkor további két citromdíjra jelölték.

Filmjeit azóta is váltakozó sikerrel vetítették a mozik: a David Fincher rendezte 2014-es Holtodiglan tovább növelte népszerűségét, ám a Christian Bale-től megörökölt denevérgúnya egyelőre nem hozott szerencsét. A Batman vs. Superman sem a rajongókat, sem a kritikusokat nem győzte meg, mégha a fiaskót a legkevésbé neki – inkább Zack Snyder rendezőnek – tulajdonítják. Batman szerepétől azonban nem vált meg, a franchise további filmjeiben is szerepelni fog.

 

A People magazin által kétszer egymás után a világ legszexisebb férfijának választott Affleck szenvedélybetegségeivel is témát szolgáltatott a bulvárlapoknak. Előbb önként vállalt alkoholelvonó kúrája keltett figyelmet, Lopezzel történt szakítása után pedig arról írtak, hogy rákapott a kaszinózásra és a kártyára. Bár egy ideig úgy tűnt, sem a kártyában, sem a szerelemben nem szerencsés, profikat maga mögé utasítva megnyert egy kaliforniai pókerbajnokságot, és magánélete is rendeződött. 2005-ben ismerkedett meg az Alias című filmsorozattal befutott Jennifer Garner színésznővel, akivel néhány éve bekövetkezett különválásukig boldog házasságban éltek és három gyermeket neveltek közösen.

Generációjának egyik legnépszerűbb amerikai színésze liberális nézeteiről ismert, támogatja a demokrata párti elnökjelöltek kampányait. Forgatott dokumentumfilmet a kongói menekülttáborokról, gyakran adja nevét jótékony eseményekhez. Matt Damonnal Live Planet néven közös produceri céget vezetnek, és mindketten lelkes szurkolói a Boston Red Sox baseball-, valamint a Boston Celtics kosárlabdacsapatnak. Öccse, Casey, szintén sikeres, Hollywoodban befutott filmszínész.

Fotó: schmoesknow.com