Csak szorgalmas emberből bújhat elő a tehetség – vallja Frenreisz Károly énekes, basszusgitáros, rockzenész. A Metró és az LGT zenekar tagja, a Skorpió együttes vezetője november 8-án ünnepli 70. születésnapját. 

MTI

Frenreisz Károly a Gundel család leszármazottja, anyai nagyapja volt Gundel Károly vendéglős, testvére Bujtor István színész, rendező, féltestvére a színészzseni Latinovits Zoltán. Ötévesen kezdett el zongorázni, s kiderült: abszolút hallása van. Kamaszként nagy hatást gyakorolt rá a jazz, ezért szaxofonozni akart, de a konzervatóriumban köztes megoldásként a klarinétot választotta. A szaxofont nyaranként a szemesi Vigadóban fújta esténként egy alkalmi zenekarban. 1963-64-ben a Benkó Dixieland Bandben és Vukán György zenekarában is megfordult, s bár elkezdte a fogorvosi egyetemet, a zenélés kedvéért egy év múlva félbehagyta tanulmányait.

farkas_bfl_retrophotocollection

A három testvér: Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly (forrás: maimanohaz.blog.hu)

A Metró együttes legjobb időszakának volt részese 1965 és 1970 között, közben másfél évet külföldön vendéglátózott. A Sztevanovity testvérek alapította Metró népszerűsége – főként a lányok körében – a beatkorszak hőskorában a legnagyobbakéval (Illés, Omega) vetekedett. A formációban basszusgitár, szaxofon, ének volt Frenreisz szerepköre, dalokat is szerzett, legnagyobb slágere, a bohókás Citromízű banán az együttes első albumán jelent meg 1969-ben. 1971 tavaszán létrejött az első magyar szupergrupp, a Locomotiv GT, a kezdeményezést Frenreisznek tulajdonítják. A “zenészek zenekarába” a billentyűs Presser Gábor és a dobos Laux József az Omegából, a tragikus sorsú gitárfenomén, Barta Tamás a Hungáriából érkezett. Zeneszerzésben Presser vitte a prímet, de Frenreisznek is komoly tere nyílt erre, már a bemutatkozó kislemez egyik számát (Boldog vagyok) is ő jegyezte. A szélesebb közönség elé 1972. május 1-jén léptek, a tabáni koncertek nyitányaként, még a Gellérthegy oldalában több tízezer fiatal ismerhette meg a mára már szintén legendás Syrius után fellépő LGT zenéjét. Világszínvonalat képviselt az együttes, a New Musical Express című szaklap munkatársa zenéjüket hallva egyenesen azt írta, hogy “az új rock-szenzáció Keletről jöhet”.

gmtktkqturbxy9kmdjkntyzntu3mmvkngeynjjkzda2yjrizmm3ntbhos5qcgvnkpudac0fs80q-s0jjjmfzqmuzqg8

Elindult a Locomotiv: Presser Gábor, Barta Tamás, Frenreisz Károly és Laux József 1971-ben (Fotó: MTI/Bara István)

Sikert aratott az LGT a tokiói Yamaha fesztiválon, majd az angliai Lincolnban 1972 májusában megrendezett fesztiválon is, ahol világsztárok mellett az egyetlen fellépő volt a kontinensről. Londonban vették fel második albumukat, idehaza Zalatnay Saroltának készítettek lemezeket. Frenreisz 1973-ban vált ki a zenekar színházi szerepvállalása (a Képzelt riport… című musical) miatt, ő nem a színpadra, hanem koncertpódiumra vágyott. Kiváló zenészekkel létrehozta a Skorpió együttest, amely rengeteget koncertezett, bejárta szinte egész Európát, különösen Lengyelországba hívták gyakran a pozitív életérzést sugárzó bandát. Négy albumot készítettek főként a hardrock jegyében, számaikra a rendkívül feszes basszusgitár-dob alap jellemző, Frenreisz méltán érdemelte ki kétszer is Az év basszusgitárosa címet (1974, 1981). Az 1979-től Tátrai Tibor gitárossal “rohanó” Új Skorpió trióra a “virtuóz-kommersz” szópáros jellemző, előbbi az előadásmódra, utóbbi az alapanyagra vonatkozik. Az 1985-től újra kvartettként működő Skorpió két új albumot készített. “Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda” – hallható máig népszerű számukban, s valóban, hosszú kihagyás után a közelmúltban is fel-fellépett a kiváló zenészeket (Németh Gábor, Pálvölgyi Géza, Szűcs Antal Gábor) felvonultató Skorpió, idén többek között Agárdon az Omegával.

koncerten-1

Akcióban Tátrai Tiborral (skorpiozenekar.eoldal.hu)

Frenreisz, aki bátyja, Bujtor István filmjeihez is írt zenét, nem tartja magát üzletembernek, de jó ideje egy jelentős, hang-, fény- és színpadtechnikával foglalkozó családi cége van. Nyaranta, ha a koncertek engedik, szívesen vitorlázik a Balatonon, ebben István bátyját – aki magyar bajnok is volt – követi. Idén egyik zsűritagja volt a Magyar Televízió A Dal című műsorának, amelyben az Eurovíziós fesztiválra kikerülő magyar dalt választották ki a közönség közreműködésével. A népszerű rockzenész 2012-ben Budapest díszpolgára lett, 2015-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2016-ban Fonogram Életmű-díjjal ismerték el.

 

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula