Április 14-én lesz hetvenöt éves Julie Christie Oscar-díjas brit színésznő. 

MTI

Indiában született, teakereskedő apja ültetvényén nőtt fel Asszám államban. Életének mesébe illő korszaka hatéves korában ért véget, amikor visszaküldték Angliába, szülei később elváltak, apját többé sohasem látta. Egyházi iskolába íratták, gondját nevelőnő viselte, a hirtelen változás, a szülőktől való elszakadás életre szóló sokkhatásként érte. Az iskolát gyűlölte, később azt mondta: amikor 24 évesen Oscar-díjat nyert, a pódiumon köszönőbeszédét mondva még mindig úgy érezte magát, mint amikor kisdiákként kellett felelnie tetteiért. Diákcsínyei miatt több iskolából is kicsapták, tanulmányait Párizsban fejezte be, ahol rabul ejtette a művészek és színészek bohém élete.

Tizenhat évesen már színészkedett, beiratkozott egy híres londoni színi iskolába is, de sokáig nem érezte magabiztosnak magát a színpadon. Pályafutását tévészerepekkel kezdte, az A mint Androméda című sci-fi sorozatban derült ki, hogy imádja a kamera. Egymás után kapta a felkéréseket, az első James Bond film, a Dr. No Bond-lány szerepére is esélyes volt, de Ursula Andress-szel szemben – kebelmérete miatt – alulmaradt a versenyben. Az áttörést 1963-ban A hazudós Billy főszerepe hozta meg számára, a kritika az új brit film jelképeként ünnepelte. Konzervatív anyja azonban nem tudott örülni sikereinek, nehezen emésztette meg, hogy lánya színésznő lett.

Az amerikai közönséget 1965-ben a Darling című filmmel hódította meg: az amorális, karrieréhes és féktelen divatmodell szerepe Oscar-díjat hozott számára. Christie a díjkiosztón is filmtörténetet írt: általános megdöbbenésre pöttyös miniruhában penderült a színpadra, a filmakadémia ezután szabta meg, hogy a hölgyeknek a jeles alkalommal hosszú szoknyát kell viselniük. Christie helyét a legnagyobb filmsztárok között az 1965-ben a mozikba került Doktor Zsivágó biztosította, amelyben Lara bőrébe bújt.

A színésznő Amerikában maradt, döntésében nem kis szerepet játszottak szerelmei, többek között Terence Stamp, Donald Sutherland, de leginkább Warren Beatty. A hazudós Billyt és a Darlingot rendező John Schlesinger óva intette a nőcsábásztól, aki “úgy töri sorozatban fel a nőket, mint ínyenc az osztrigákat”, hiába. Több filmben is együtt játszottak, így a színésznő második Oscar-jelölését hozó McCabe és Mrs. Millerben, valamint a Samponban.

A brit lány nem érezte jól magát a csillogó filmvilágban, nem vágyott a sztárságra, a színészet mellett, majd később helyett a politikai szerepvállalást tartotta fontosnak. Idővel már azokkal a szerepekkel kapcsolatban emlegették leginkább, amelyeket visszautasított, másoknak viszont sikert hoztak: ilyen volt A lovakat lelövik, ugye?, A keresztapa, az Amerikai dzsigoló és a Vörösök.

Az 1970-es évek végén elmenekült Hollywoodból, Wales északi részén vásárolt farmot, ahol azóta is él. Ideje nagy részében a nukleáris fegyverek és az állatkísérletek ellen, környezetvédelmi ügyekért kampányolt, ilyenkor Londonba utazott, ahol az East Enden is volt háza. A filmezéssel nem hagyott fel, hiszen a rendezők és producerek sorban álltak ajtaja előtt, ráadásul – mint mondta -, ez volt az egyetlen dolog, amivel pénzt tudott keresni. 1996-ban Kenneth Branagh hívta Gertrúd szerepére a Hamlet feldolgozásához, egy év múlva harmadszor is Oscar-díjra jelölték a Robert Altman rendezte Afterglow című filmért. Pályafutásának talán a legjobb kritikáit a 2006-ban készült Egyre távolabb című drámáért, egy Alzheimer-kóros asszony megformálásáért kapta, alakításáért elnyerte a Golden Globe-díjat és negyedszer is jelölték Oscar-díjra.

Közben olyan filmsikerekben is láthatta a közönség, mint a Trója, a Harry Potter és az azkabani fogoly, az Én, Pán Péter, A szavak titkos élete. A hallgatás szabálya című thrillert 2012-ben forgatta, partnerei Susan Sarandon, Robert Redford és Shia LaBeouf voltak. Christie egész életében szerette a függetlenséget, sokáig úgy gondolta, nem tudna egy hagyományos családban élni, mert gyerekkorában ez nem jutott neki osztályrészül. Mégis talált egy biztos pontot életében, 1979 óta él együtt a Guardian újságírójával, Duncan Campbell-lel, akivel néhány éve össze is házasodtak.