Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hetven éve, 1949. június 20-án született a soul és funky alapú rockzene egyik elismert egyénisége, a Commodores egykori tagja, a sok hangszeren játszó, kitűnő hangú Lionel Richie, négyszeres Grammy-díjas amerikai énekes.

MTI

Az Alabama állambeli Tuskegeeben született, mélyen vallásos szülei nagy hangsúlyt fektettek nevelésére. A zenével is a templomi kórusban kezdett ismerkedni. Egyik nagybátyja felfigyelt rendkívüli tehetségére, és megajándékozta egy szaxofonnal, nagymamája pedig zongorázni taníttatta. A billentyűs hangszerekhez ugyan mindig erősebben kötődött, de klarinét- és szaxofonleckéket is vett, és megtanult gitározni is. Serdülő éveiben a gospel és a soul mellett afrikai eredetű zenével, valamint countryval foglalkozott. Pályájának későbbi szakaszában mindent beépített zenéjébe, amivel csak kapcsolatba került.

Főiskolai diáktársaival 1967-ben alakította meg – szülőhelyén, Alabamában – a Mystics és a Jays diákzenekarokból a később The Commodores névre átkeresztelt csapatot. Eleinte soult, később funkyt és igényes diszkózenét játszottak, de ő ennél sokkal többre vágyott. A Commodores végigzenélte a hetvenes éveket, több listavezető dalt készített, köztük a Sweet Love, a Just to be Close to You és a Three Times a Lady című éllovas vagy listás dalokat. A sikereket látva Richie úgy döntött, hogy szólókarrierbe kezd, és kilépett a Commodoresból. Dalainak zömét hamarosan maga írta.

https://www.youtube.com/watch?v=3DSVMDmzCcA

1982-ben látott napvilágot első szólóalbuma, melynek címe egyszerűen: Lionel Richie. A korong hatalmas sikert aratott, több mint négymillió példányt adtak el belőle. Számai 1983-ban tűntek fel a listákon, és elég hamar az élre tört az All Night Long című dala, amelyet 1984-ben a Hello, majd kicsit később a filmdalnak készült Say You, Say Me és a Dancing on the Ceiling követett. Say You, Say Me, a White Nights betétdalaként 1985-ben Oscar-díjat, 1986-ban Golden Globe-díjat nyert. A Can’t Slow Downnal már a világsztárok közé sorolták. Az American Music Award gyűjtését 1983-ban kezdte, amelyből azután – más díjakkal együtt – több is összegyűlt vitrinjében.

Richie négyszeres Grammy-díjas, az egyiket Michael Jacksonnal közösen, szerzőként kapta a We Are The World című dalért, amely az év dala lett. Az USA for Africa elnevezésű jótékonysági program és a “legekből” álló szupercsapat dala óriási sikert aratott; talán legemlékezetesebb, amikor az 1985-os Live Aid koncert záródalaként több mint száz előadó énekelte. Jó néhány világsztárral adott közös koncertet, fellépett többek között Eric Claptonnal, közreműködött Quincy Jones, Joni Mitchell, Kenny Rogers, sőt Luciano Pavarotti lemezein is. Szerzeményeit felhasználta többek között a Chicago együttes, Diana Ross, a Temptations együttes, valamint Paul Mauriat zenekara.

A nyolcvanas évek második felében keveset lehetett hallani róla, pedig akkor is szorgalmasan dolgozott. Igazi visszatérése 2001-ig váratott magára, amikor megjelent a Renaissance című album. A dalok sikerét az is jelezte, hogy a Hollywood Boulvardon, a Walk of Fame-en csillagot kapott. Listára került 2004-ben megjelent albuma és annak címadó dala, a Just for You, annak jeléül, hogy továbbra sem akar kimaradni az élbolyból. A 2006-ban kiadott Coming Home után 2009-ben került a boltokba a teljesen modern Just Go. Olyan sztárokat hívott segítségül, mint Stargate, Terius The-Dream Nash, Christopher Tricky Stewart és Akon.

Az egészen kiváló 2012-es Tuskegee című gyűjteménye az amerikai slágerlisták első helyére kúszott fel. A Billboard szerint, albumának eladott példányszámával még Adele 21 című lemezét is sikerült megelőznie. Ez volt a harmadik olyan lemeze, amely a listák élén végzett. Az albumon vendégként működött közre Willie Nelson, Jennifer Nettles és a Rascal Flatts. A következő évben, tíz év után először észak-amerikai turnéra indult, melynek során 18 különböző városban koncertezett, majd meghosszabbítva a fellépések sorát, még két évig úton volt, érintve a 2015-ös Glastonbury Fesztivált.

2016-ban show-jával Las Vegasban állt a közönség elé, majd az évek során még többször visszatért a kaszinók fővárosába. A műsoráról készült felvételt Hello: Live from Las Vegas címmel dobta piacra 2019-ben. Egyben megkezdte 33 állomásból álló mamut-koncertturnéját, így az örökmozgó Richie szeptemberig biztosan nem fog unatkozni.

Fotó: Variety


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •