Anthony Kiedis nem csupán énekel, hanem a Chili provokatív és érzelmes szövegeit is ő írja. Az énekes és a basszusgitáros, Flea alapították a bandát 1983 Kaliforniában. Az eredeti nevük Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem volt, ez a későbbiekben változott Red Hot Chili Peppersre.

061.hu

Kiedis 1962. november 1-én született a michingan-i Grand Rapids városában. Szülei, John Kiedis és Margaret “Peggy” Idema, akik 3 éves korában elváltak. Anthony ezután édesanyjával és testvéreivel (Julie és Jenny) Grand Rapidsban élt 11 éves koráig, ezután apjához költözött Los Angelesbe. Kiedis keresztapja nem kisebb személy, mint Sonny Bono, a híres zenész, és Cher első férje volt.  Indián felmenői is vannak: Dédapja, Antanas Kiedis litván volt, és apai nagymamája is számos mohikán őssel büszkélkedhet. Anthony-nak olyannyira fontos a származása, hogy több tetoválása is indián-témájú.

A Los Angeles-i Fairfax High Scool-ban érettségizett, itt ismerte meg későbbi zenésztársait is. Jelentkezett a University of California at Los Angeles egyetemre (UCLA), de sosem fejezte be. Már kamaszkorában rászokott a kábítószerekre. Miután zenésztársa és legjobb barátja, Hillel Slovak, 1988-ban túladagolásbanmeghalt, Kiedis elvonókúrán vett részt egy mexikói szanatóriumban.

Anthony Kiedis hódításai közt tudhatja többek között Demi Moore-t, az egykori Spice Girl Melanie C.-t, és a szupermodell Heidi Klum-ot is. Hollywood-ban, a film fővárosában a színészi szerepet kapott. Sylvester Stalloneval játszott a F.I.S.T. című filmjében, majd feltűnt az 1991-es Holtpont című filmben, Keanu Reeves és Patrick Swayze mellett. 2004-ben jelent meg önéletrajzi írása a Scar Tissue, mely Chili a sebre címen 2005 végén jelent meg Magyarországon. Jelenlegi élettársa, Heather Christie  2007-ben adott életet első gyermeküknek, Everly Bear Kiedis-nek. Ő ihletett a Stadium Arcadium-on több számot is: “She’s Only 18”, “Desecration Smile”.

A sokáig drogproblémákkal küzdő Kiedis évek óta propagálja az egészséges életmódot, ráadásul 2008-ban elkötelezett vegán lett. Az egyik nagy állatvédő szervezet (PETA) ezt követően meg is választotta őt a világ legszexibb vegetáriánus férfiának. „Nem sokkal azután, hogy vegán lettem, láttam egy dokumentumfilmet arról, miként bánnak a marhákkal az üzemi farmokon, és ez végleg megpecsételte az elhatározásomat” – nyilatkozta Kiedis.

fotó: mixfm.com