Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Március 27-e van, ma 55 éves Quentin Tarantino, kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

061.hu

Apja, Tony Tarantino olasz származású amerikai színész és amatőr zenész volt, anyja Connie McHugh félig ír, félig cseroki indián. Quentin (aki ezt a nevet Burt Reynolds Gunsmoke című tévésorozata után kapta) apját sohasem ismerte, mivel az születése után elhagyta anyját. Gyermekéveit Los Angelesben töltötte, iskoláit nem fejezte be. 1987-ben megírta a Tiszta románc forgatókönyvét és a Született gyilkosokat. Az előbbit Tony Scott rendezte meg 1993-ban, az utóbbit pedig Oliver Stone 1994-ben. Tarantino később maximálisan elhatárolódott Stone verziójától, mert szerinte a film irányvonala nem az ő forgatókönyvét tükrözte, és egyenesen förtelmesnek nevezte azt, amit Stone „összefércelt” az írásából.

A Tiszta románc forgatókönyve végül ötvenezer dollárért kelt el, és az addig évi 8000 dollárt kereső filmes megírhatta a Kutyaszorítóbant, 28 évesen.  A film egy balul sikerült gyémántrablás következményeit meséli el. Tele van később sokat idézett aranyköpésekkel és kiváló színészi alakításokkal. A videotékában ismerkedett még későbbi társával, Roger Avaryvel, aki íróként besegített neki forgatókönyvei megírásába. Quentin a Kutyaszorítóban-t ekkor még csak alacsony költségvetésű, fekete-fehér filmként képzelte el.  Tarantino karrierje innentől szárnyra kap: Tony Scott rendezésében a mozikba kerül a Tiszta románc (1993). A rendező Oliver Stone-nal ellentétben nem formálja saját ízlésének megfelelően Tarantino írását. Az üdítően stílusos párbeszédek megragadnak a nézőben; Dennis Hopper és Christopher Walken zseniális dialógusát a mórokról az év öt legjobb jelenete közé választották. A film érdekessége még néhány óriási sztár minimális szerepe, így Samuel L. Jackson vagy Brad Pitt kétsoros szerepe is.

Quentin felkérést kapott, hogy készítsen el egy epizódot az X-Aktákból, de helyette inkább nekilátott megírni az újabb forgatókönyvét, a Ponyvaregényt. A mai napig kultuszfilmnek számító alkotás az 1994-es Cannes-i Filmfesztiválon elhozta az Arany Pálma díjat, illetve több mint 100 millió dollárnyi bevételt hozott. Quentin bezsebelte a legjobb forgatókönyvét járó díjat a BAFTÁ-n, az Arany Glóbuszon, illetve az Oscar-on. A csúcsra jutott Tarantino a legnagyobb stúdióktól kapott felkérést többek között a Men in Black – Sötét zsaruk megrendezésére, valamint a Féktelenül-re. QT visszautasította ezeket az ajánlatokat, és inkább egy tévésorozat epizódját rendezte (Vészhelyzet: Anyaság című epizód) a Warner Brothers megbízásából.

A következő években Quentin pályafutása gyorsan ível felfelé, azonban nem hajlandó feladni rendezői szabadságát, még akkor sem, amikor a Directors Guild of America tagságot ajánl fel számára. Azonban az ebből adódo incidens nem törte derékba a karrierjét, hisz Rodriguezzel együtt elkészíti az Alkonyattól pirkadatig című filmet, amely magába hordozz több műfaji elemet (western, vámpírfilm). 1997-ben elkészül a Jackie Brown című alkotása, amelynek a forgatókönyvírója és a rendezője is egyben. Majd hosszabb hallgatás után 2002-ben elkezdi forgatni a Kill Bill-t, mely a keleti harcművészet elemeire épül. 2004-ben elkészült a Kill Bill második része, amely nem annyira dinamikus, mint az első rész, azonban itt is bőven jut a néző számára az utalásokból, a rejtett üzenetekből. 2004-ben felkérést kapott a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöki posztjára, amit örömmel elvállalt. 2004 után 2007-ben tért vissza a Grindhouse című alkotásával.

Azonban az évek során nem csak rendezőként és forgatókönyvíróként tevékenykedett, hanem színészként is, ilyen volt a Desperado, Alkonyattól pirkadatig, Sátánka vagy a Szabadság vihara. 2012-ben ismét rendezői székbe ült, hisz elkészült a Django című filmje. A film 2013-ban több díjat is kapott. Két Bafta, két Golden Globe és két Oscar díjat zsebelt be két kategóriában. A legújabb hírek szerint a film rövidfilm verziója is készülőben van, illetve Quentin dolgozik a Kill Bill harmadik részén.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •