Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

1949-ben ezen a napon született a világhírű Bee Gees trió ikerpárja, Maurice Gibb és Robin Gibb. A Bee Gees minden idők egyik legsikeresebb zenekara, 45 éves pályafutásuk alatt 19 daluk vezette a slágerlistákat, egyetlenek a The Beatles mellett, akiknek egy időben öt számuk is szerepelt az USA TOP 10-ben. Albumaikból több mint 120 millió példányt adtak el, 7 Grammy-díjjal tüntették ki őket, de tagjai lettek a Rock and Roll Hall of Fame-nek is. A Gibb fivérek összesen több mint 1000 dalt írtak, melyeket a Bee Gees mellett olyan világsztárok adtak elő, mint Elvis Presley, Barbra Streisand vagy Diana Ross.

061.hu

A három Gibb fivér – még kisgyerekként – már 1956-ban együtt énekelt Manchesterben, majd később Ausztráliában. A gyerekek megnyertek egy tehetségkutató versenyt és hamarosan az ötödik földrész legnépszerűbb előadói lettek. 1967-ben visszatértek Angliába, ahol Robert Stigwood lett a menedzserük. Szerződést kötöttek a Polydor hanglemezcéggel, és még ugyanabban az évben megjelent bemutatkozó nagylemezük is amelyről a New York Minig Disaster  volt első kiemelkedő siker, amelyet a Massachusetts majd a Words és az I’ve Gotta Get A message To You követett.

Robin jellegzetes, falzettje és testvéreinek kísérő vokálja, a balladisztikus, újszerű hangszereléssel együtt új hangzást eredményezett. Ez ugyan nem az akkoriban népszerű rock- vagy beatzene volt, de a Gibb fivérek a tradicionális popzenében is alkalmazni tudták a hatvanas évek stílusjegyeit. 1968-tól szinte alig volt olyan slágerlista, amin ne szerepeltek volna az élvonalban. 1969-ben Robin kivált az együttesből, de 1972-ben már ismét együtt álltak a színpadon.

1975-ben megjelent Main Course című albumuk, erről két dal, a Jive Talkin és a Nights On Broadway óriási siker lett. Továbbra is megmaradtak a jól megszokott harmóniáknál, de ezek ekkor már – a producer, Al Mardin ötletének köszönhetően- kemény funky alapokra épültek. 1977-ben mutatták be a Szombat esti láz című filmet, amelyben a dalok túlnyomó részét a Bee Gees készítette. Erről a két legnagyobb sláger a Stayin’ Alive és a Night Fever lett. 1979-ben a diszkó-mánia csúcsán ismét két sikeres albumot adtak ki, rajta két, mára örökzölddé vált dallal: ezek voltak a Tragedy és Too Much Heaven. Ezt követően az együttes kevesebbet hallatott magáról, a testvérek a nyolcvanas években inkább szólókarrierjüket építgették, nem túl sok sikerrel. A 90-es évtizedben ismét aktivizálták magukat és új albumokkal jelentkeztek a piacon: Still Waters, Claustrophobia, One Night Only. A Bee Gees pályafutása 2003-ban Maurice Gibb halálával ért véget. 2012 májusában elhunyt Robin Gibb is, az együttes énekes-dalszerzője.

 

fotó: Daily Mail


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •