Patricia Arquette Oscar-díjas amerikai filmszínésznő április 8-án lesz ötvenéves. Hivatásáról ezt nyilatkozta: “mi nők összetett és izgalmas lények vagyunk. Ezért érdemes színésznőnek lenni, hiszen így átélhetjük különböző típusú nők tapasztalatait, minden túlélési mechanizmusukkal együtt”.

MTI

Színészdinasztiába született Chicagóban, apai ágon kanadai francia (a família eredeti neve Arcouet), anyai ágon lengyel és oroszországi zsidóktól származik. Már dédapja vándor társulatokkal járta az országot, nagyapja a tévében szerepelt, mindkét szülője színész, és ezt a pályát választotta mind a négy testvére is, közülük Rosanna és David ugyancsak világhírre tett szert. Egyszer azt nyilatkozta: “ha jobban megismerjük az emberi géneket, nálunk biztosan találunk egyet, amelyik a színjátszásért felelős”.

Gyermekkorában a család egy hippi kommunában élt, apjuk az alkohol rabja lett, aktivista anyjuk tüntetéseken vett részt, színházat igazgatott, de magánéletében egyre nehezebben lett úrrá dührohamain. A gyerekek lázadoztak, és igyekeztek minél előbb szabadulni a családi tűzfészekből: Patriciát tizenkét évesen bolti lopáson kapták, később kopaszra nyíratta a fejét. Tizennégy évesen, amikor rájött, hogy az apja más nőkkel szűri össze a levet, összepakolta Sex Pistols-lemezeit és Rosanna testvéréhez költözött Los Angelesbe. Egyre ismertebb nővére igyekezett minél több meghallgatásra bejuttatni, első komolyabb szerepét tizenkilenc évesen kapta a Rémálom az Elm utcában harmadik részében.

A következő évben teherbe esett egy argentin zenésztől, és alig húszévesen, barátai rosszallásával dacolva megszülte a gyermeket. Az anyaság gondjai mellett a mindennapi kenyeret is elő kellett teremtenie, ezért minden szerepet elvállalt. 1991-ben figyeltek fel rá a Wildflower című tévésorozatban, amelyben egy halláskárosult, bántalmazott lányt játszott. Két évvel később kapta meg a Tiszta románc főszerepét, amelyet Tony Scott rendezett, forgatókönyvét pedig Quentin Tarantino írta. 1994-ben Tim Burton kopogtatott az ajtaján, aki az Ed Wood című életrajzi filmszatírába hívta Johnny Depp és Martin Landau mellé, majd a Flirting with Disaster című fekete vígjátékban csillogtatta komikai tehetségét.

1995-ben férjhez ment Nicolas Cage-hez, de csak az első kilenc hónapot töltötték közös fedél alatt. Utána szétköltöztek, de a nyilvánosság előtt egy párként jelentek meg, az összeveszésekkel-kibékülésekkel tarkított viharos kapcsolat 2001-ben ért végleg véget. A kritika 1997-ben az egekbe magasztalta David Lynch Lost Highway – Útvesztőben című filmdrámájában nyújtott alakítását: azt a nézőnek kellett eldöntenie, hogy két különböző karaktert vagy ugyanazon karakter két változatát látták-e. 1999-ben Martin Scorsese Holtak útja című drámájában akkori férje, Nicolas Cage oldalán remekelt, majd a Hazugságok labirintusa című thrillerben állt kamera elé, ezt a vallási témájú horror, a Stigmata követte.

https://www.youtube.com/watch?v=VVHEGlaAMxw

Talán legnagyobb közönségsikerét A médium című tévésorozatban aratta, melynek hét évadát 2005 és 2011 között vetítették. Egy anyát és feleséget játszott, akinek meg kell találnia a kényes egyensúlyt családja, jogi tanulmányai és rendőrségi munkája között, mert médiumként segíti a nyomozókat a bűnesetek megoldásában. A sorozat egy Emmy-díjat és három Golden Globe-jelölést hozott számára. 2006-ban újra férjhez ment, ezúttal Thomas Jane színészhez, akitől egy lánya született, ez a házassága sem volt kevésbé zaklatott, és 2011-ben ez is válással végződött.

Ekkor már javában tartott a Richard Linklater által írt és rendezett Sráckor című kísérleti film tizenkét éven át zajló forgatása. A színésznő a munka teljes időtartama alatt – Hollywoodban szokatlan módon – a plasztikai műtét gondolatát is visszautasította, hogy hitelesebben játszhassa a fiát egyedül nevelő, ambiciózus anyát. Alakításáért első alkalommal jelölték Oscar-díjra, és rögtön meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó arany szobrocskát. A gálán elmondott, harcos feminista beszéde után az egész világ őt ünnepelte: a lelkesen és megnyerően elmondott beszédben – melyet Meryl Streep és Jennifer Lopez felállva tapsolt meg – a nők jogaiért és egyenlő bérezésükért emelte fel szavát.

https://www.youtube.com/watch?v=kX-Ec6Tmh-s

A díjkiosztóból sem csinált nagy ügyet, ruháját barátnője tervezte, és kozmetikus helyett inkább adományokat gyűjteni ment. A köztudottan igen fejlett igazságérzettel rendelkező színésznő véleményét soha nem rejtette véka alá, ezért jó néhány szereptől esett el, és számos rendező “problémás személyként” tartja számon. A jótékonykodásban is fáradhatatlan Arquette a 2010-es haiti földrengés után létrehozta a GiveLove elnevezésű alapítványt, amelynek célja a fejlődő országok csatornarendszereinek kiépítése a legjobb szakemberek közreműködésével, hogy javítsák a higiéniát, csökkentve a gyerekhalandóságot és a járványok veszélyét.

Fotó: The Hollywood Reporter