Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 306
 •  
  306
  Shares

Március 17-én lesz hetvenöt éves Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. 

MTI

Budapesten született, édesanyja Mészáros Ági Kossuth-díjas színésznő, édesapja Voith Lajos főhadnagy volt. Nagyon rossz gyerek volt, s egy diákcsíny miatt – az 1956-os forradalom után társaival gyászszalagot rakott ruháján a Kossuth-címerre – kicsapták az iskolából. Az 1957-58-as évet így a svájci Biel-Bienne-ben, illetve az olaszországi Bolzanóban töltötte apácák intézetében. Zongoraművésznek taníttatták, környezetében senki, sőt sokáig még maga sem akarta, hogy színész váljék belőle. A színművészetire csak azért felvételizett, mert egyik általa tehetségtelennek tartott osztálytársnője beadta a jelentkezését, s úgy gondolta, hogy akkor ő is belevághat.

A háromezer jelentkező közül felvették, s mire 1966-ban kézhez kapta diplomáját, már leszerződött a József Attila Színházhoz, amelynek 1984-ig tagja volt. Ezt követően a Thália, majd az Arizona Színház társulatához csatlakozott, 1993 óta szabadfoglalkozású. Számos színdarab főszereplője volt, s mivel humora legendás, elsősorban vígjátéki szerepekben látható, de számos zenés darabban is jelentős sikert aratott. Első színházi bemutatójára végzős főiskolásként került sor, A kaktusz virágában Stephanie alakjának megformálásával országos hírnévre tett szert, a Nádas Gábor és Szenes Iván által számára írt, Bodrogi Gyulával előadott A jamaicai trombitás örökzölddé vált. Nino Manfredi, az olasz színpad és film ünnepelt művészének Szavak, szerelmes szavak című zenés vígjátékának női főszerepében kiugró sikert aratott.

Bodrogi Gyulával az Irány Mexikó című produkcióban (Kép: MTI)

A könnyedebb, vidám produkciók után komoly szerepek is megtalálták. Zsótér Sándor hívta meg a Miskolci Nemzeti Színházba a 2016-ban bemutatott Mindent a kertbe című Albee-darab főszerepére (Mrs. Tooth figuráját annak idején édesanyja is eljátszotta), szerepelt a Vidnyánszky Attila rendezte Tóth Ilonka című drámában is, amellyel a Nemzeti Színház az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját ünnepelte. A Spirit Színházban Maria Josefa figuráját játssza a tavaly bemutatott Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című drámájában.

Főbb színházi szerepei: Vica (Németh: Nagy család), Polly (Brecht: Koldusopera), Erzsébet (Schiller: Stuart Mária), Seress Rezsőné (Müller: Szomorú vasárnap), Anya (Boris Vian: Mindenkit megnyúzunk), Victoria (Maugham-Nádas-Szenes: Imádok férjhez menni!), Olive (Neil Simon: Furcsa pár), Donna Lucia d’Alvadorez (Thomas: Charley nénje), Schneider kisasszony (Kander-Ebb: Kabaré), Corinna (Hervé: Nebáncsvirág), Turcsekné (Karinthy: Leánykereskedő), Schneiderné (Zágon: Hippolyt, a lakáj), Beatrice (Quilter: Csalogány család), Mária Regina nővér (Goggin: Apácák), Emma Cornamontis (Brecht: A gömbfejűek és a csúcsfejűek).

A színpadi szerepek mellett számos tévé- és játékfilmben játszott. 1966-ban mutatták be Az első esztendő és a Nem szoktam hazudni című játékfilmeket, melyekben még kezdő színésznőként kapott főszerepet. Szerepelt A postaláda, a Régi nyár, a Házassági évforduló, a Tündér voltam Budapesten, a Lyuk az életrajzon, a Szomorú vasárnap és a Kártyaaffér hölgykörökben című tévéfilmekben. Látható volt a Hungária Kávéház, a Linda és a Patika című tévéfilmsorozatokban. Játszott az Irány Mexikó és a Krétakör című játékfilmekben és a Szerencsés Dániel című filmdrámában, 2011-ben kapta a Casino című filmsorozatban volt látható.

1976-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki, 2003-ban Radnóti Miklós antirasszista díjban részesült. 2006-ban a József Attila Színház örökös tagja, 2013-ban érdemes művész lett, 2016-ban átvehette a Színház- és Filmművészeti Egyetem jubileumi oklevelét. Férje Bodrogi Gyula színművész, gyermekük séf lett. Bár nem váltak el, már csak a színpadon élnek együtt, közös estjükkel járják az országot, s mindig előadják emblematikus duettjüket, A Jamaicai trombitást.

Vezető kép: Femina


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 306
 •  
  306
  Shares