Március 30-án lesz nyolcvanéves Warren Beatty Oscar-díjas amerikai színész, rendező, aki éppen ötven éve, az amerikai filmtörténetben mérföldkőként számon tartott Bonnie és Clyde című gengszterfilmben hódította meg a filmvásznat.

MTI

Henry Warren Beaty (a második t betűt csak később toldotta nevéhez) apja pszichológus és ingatlanügynök, anyja drámatanár volt. A fiú kiváló eredményeket ért el a sportban is, de végül nővére (a szintén Oscar-díjas Shirley MacLaine) példáját követve a színház felé fordult. New Yorkban Stella Adler neves stúdiójában tanult színészetet, első szerepeit televíziós sorozatokban kapta. A sármos fiatalembernek hamarosan a Broadwayn is szerepet ajánlottak, s még huszonhárom éves sem volt, amikor a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra jelölték. Első jelentősebb filmszerepét 1961-ben kapta, az Elia Kazan rendezte Ragyogás a fűben című szerelmi drámában Natalie Wood partnere lehetett. Honoráriumából a producerséggel is megpróbálkozott, így szerezte meg a híres gengszterpár, Bonnie és Clyde történetét feldolgozó, számos hollywoodi tabut döntögető forgatókönyvet. A főszerepet állítólag Bob Dylannek is felajánlotta, de végül úgy döntött, saját magára osztja, a bűnözőpáros női tagját Faye Dunaway játszotta. Az Arthur Penn rendezte film bombasiker lett, a befektetett pénzt többszörösen visszahozta, Beattyt pedig első alkalommal jelölték Oscar-díjra.

A hollywoodi alkotásokban ezután a színészek, a rendezők, a forgatókönyvírók és a producerek között is feltűnt a neve, 1978-ban például mind a négy kategóriában Oscar-díjra jelölték az Ép testben épp, hogy élek című filmért. Az aranyszobrocskát aztán 1981-ben szoríthatta magához a Vörösök című politikai dráma rendezőjeként, amelyben természetesen a főszerepet is ő alakította. A kommunista amerikai újságíró, John Reed életét és az 1917-es oroszországi bolsevik forradalmat feldolgozó alkotás összesen tizenkét Oscar-jelölést kapott, Beatty színészként, forgatókönyvíróként és producerként is esélyes volt. A nyolcvanas években csak egyetlen filmet vállalt, ez az emlékezetes bukást produkáló Ishtar volt. A csorbát 1990-ben a képregény-sikert feldolgozó Dick Tracyvel köszörülte ki, s egy évvel később következett a gengsztervezér Bugsy Siegelről készített Bugsy című film, a tíz Oscar-díjra jelölt kasszasiker, melyben felesége, Annette Bening játszotta a női főszerepet.

1998-ban forgatta a Nyomd a sódert! című szatírát (ezúttal a forgatókönyvért járó Oscar-díjért izgulhatott), három évvel később a Félrelépősdi című romantikus vígjátékban tűnt fel Diane Keaton és Goldie Hawn oldalán. Több mint két évtizedes terve valósult meg, amikor 2016 novemberében bemutatták a különc pilóta, filmproducer, rendező és milliárdos Howard Hughes-ról forgatott filmjét (Rules Don’t Apply), amelyben ő alakította a főszerepet, a forgatókönyv mellett a rendezést is magára vállalta, s játszott benne felesége is. Érdekesség, hogy testvérével, Shirley MacLaine-nel még soha nem dolgozott együtt. Beatty hosszú pályafutása során kevés szerepet nem kapott meg, amire jelentkezett, ilyen volt a West Side Story című legendás filmmusical, amelynek producerei végül nem őt választották. Viszont ő utasította vissza többek közt A keresztapa, az Ilyenek voltunk, A nagy balhé, A nagy Gatsby, a Kill Bill és a Boogie Nights főszerepét, s kétszer is nemet mondott arra a felkérésre, hogy az egyetlen lemondott amerikai elnök, Nixon bőrébe bújjon.

A sokáig örök playboynak és szívtiprónak ismert Beatty olyan hírességeket hódított meg, mint Natalie Wood, Julie Christie, Joan Collins és Diane Keaton, szenvedélyes viszony fűzte Madonnához és Cherhez, valamint a neves modell Stephanie Seymourhoz. Több mint két évtizede, 1992-ben Annette Bening oldalán állapodott meg, akivel azóta is boldog házasságban él, és négy gyermekük született. A liberális nézeteiről ismert Oscar-díjas művész több demokrata párti elnökjelölt kampányát támogatta, 1968-ban a meggyilkolt Robert Kennedy választási hadjáratának egyik arca volt. A pletykák szerint 2000-ben komolyan fontolgatta, hogy megpályázza a demokraták elnökjelöltségét, s a pártban is latolgatták, milyen esélyei lennének a filmsztárból lett republikánus politikus Arnold Schwarzenegger ellen a kaliforniai kormányzóválasztáson.

Beatty az egyetlen, akit két alkalommal is négy kategóriában – színész, rendező, producer, forgatókönyvíró – jelöltek Oscarra filmjéért. Pályafutása során összesen 14 alkalommal nominálták az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetésére. 2000-ben Irving G. Thalberg-emlékdíjban részesült, tagja a Brit Filmakadémiának, többször vehette át a Golden Globe-díjat, életművéért megkapta a Cecil B. De Mille-ről elnevezett díjat, valamint az Amerikai Filmintézet kitüntetését. Többször elismerte az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), kitüntette az Amerikai Rendezők Céhe (DGA), valamint az amerikai Kennedy Center is. Legutóbbi “szereplését” azonban minden bizonnyal elfelejtené. A februári Oscar-díjátadón ugyanis Faye Dunaway színésznővel, a Bonnie és Clyde másik címszereplőjével ők adták át a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát. A borítékok összekeveredése miatt azonban meglehetősen kínos és kellemetlen pillanatokat éltek át: a gála történetében példátlan módon Beatty rövid habozás után rossz címet olvasott fel, s a magát tévesen győztesnek gondoló film stábja már a színpadon ünnepelt, amikor szóltak nekik, hogy mégsem nekik jár a díj.

Fotó: GQ.com