Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share

Január 21-én ünnepli hatvanadik születésnapját Geena Davis Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, aki egyre többször emeli fel szavát a nők jogainak védelmében a filmiparban. 

MTI

SUPPLIED BY ALPHA M010500 THE GEENA DAVIS SHOW -- "Piece of Cake" - In an attempt to prove to Max that she can "do it all," Teddie pushes herself to the limits as she struggles to solve a crisis at work, counsel Hillary on her love life, and deliver a homemade cake to a bake sale at CarterÕs school Ð all at the same time GEENA DAVIS

1985-ben tért vissza a mozivászonra is, egy rémes horrorban és egy felejthető komédiában. Ekkor már túl volt egy rövid házassáon és második férjével, Jeff Goldblummal élt, akivel 1986-ban közösen alakították David Cronenberg A légy című horrorfilmjének főszerepeit. 1988-ban Tim Burton neki adta a Beetlejuice – Kísértethistória egyik főszerepét, partnerei Michael Keaton, Alec Baldwin és Winona Ryder voltak. Ugyanabban az évben emelkedett a filmcsillagok közé, Az alkalmi turista című romantikus drámában nyújtott alakításáért elnyerte az Oscar-díjat a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Egyik legjobb alakítását a Thelma és Louise című Ridely Scott-drámában nyújtotta Susan Sarandonnal. A csinos, talpraesett, kemény pincérnő szerepéért, aki lelövi barátnője támadóját, 1991-ben Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában (amiként Sarandont is, de végül Jodie Foster diadalmaskodott). A következő évek mélyrepülést hoztak, hiába ugrott be a női baseball-liga megszületéséről szóló Micsoda csapat című filmbe Debra Winger helyett, vagy szerepelt a felejthető Mondvacsinált hős című moziban. 1993-ban harmadszor is férjhez ment, ezúttal Renny Harlin rendezőhöz, akivel közös produkciós céget hoztak létre.

Vállalkozásuk 1994-ben debütált a Hallgass velem című produkcióval, amely csúfosan megbukott a jegypénztáraknál. Nem adták fel, a következő évben egy nagy költségvetésű filmmel, A kincses sziget kalózai című mozival kísérleteztek, amelyet Harlin rendezett, a főszerepet pedig felesége játszotta, de a siker ismét elmaradt. Az 1996-os Utánunk a tűzözön című akciófilmet már jobban fogadta a közönség, de ezután a szakmában és a magánéletben is véget ért a kapcsolata Harlinnal. A színésznő 1999-ben szerepelt a Stuart Little, kisegér című filmben, majd ennek két folytatásában is. Karrierjének 2005-ben Az elnöknő című tv-sorozat adott új lökést, amelyben az első amerikai női elnök hivatalba lépését, az ezzel járó nehézségeket követhették figyelemmel a nézők. Jóllehet a sorozatot kedvezően fogadták, Davis pedig Golden Globe-díjat kapott alakításáért, a második évadot már nem készítették el. A színésznő 2001-ben negyedszer is férjhez ment egy plasztikai sebészhez, akitől három gyermeke született. A szülési szabadságról 2008-ban tért vissza a Mindenkit érhet baleset című filmdrámával, majd 2014-2015-ben beugrott néhány epizód erejéig A Grace klinika című sorozatba. Az idén kerül a mozikba új sci-fije, a Marjorie Prime.

Davis negyvenévesen szeretett bele az íjászatba, amikor az 1996-os atlantai olimpián látta a versenyszámot. Azonnal gyakorolni kezdett, s kvalifikálta magát hazája 2000-es olimpiai íjász válogatóversenyére, s a középdöntőben 24. helyen végzett, de az olimpiára nem jutott ki. 2010-ben létrehozott egy nevével fémjelzett intézetet a nők médiában elfoglalt helyének megváltoztatására, célja az, hogy – különös tekintettel a gyermekeknek szánt produkciókra – eltűnjenek a képernyőről és a filmvászonról a nemi sztereotípiák, emelkedjen a női szereplők aránya. Azóta folyamatosan rendez konferenciákat az Egyesült Államokban a kreatív médiában dolgozó nők támogatására, tavaly a Londoni Filmfesztivállal együttműködve globális szimpóziumot szervezett a nők egyenjogúságának égető kérdéseiről a filmiparban. A svédül is kiválóan beszélő színésznő tagja a nemzetközi Mensa klubnak, amely a legnagyobb IQ-val rendelkező embereket fogadja soraiba.

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share