James Cameron a 25 esztendeje megjelent Titanicnak is köszönheti azt, hogy örökre beírta nevét a halhatatlan rendezők sorába. Természetesen ez a két főszereplőre is igaz, hiszen valódi világhírnevet hozott az alkotás az akkor még kevésbé ismert Kate Winsletnek (Oscar- jelölést is) és Leonardo DiCaprionak is. És ha már az Oscart emlegetjük, ne felejtkezzünk meg a Titanic tizenegy szobrocskájáról, valamint arról sem, hogy a film kora ellenére még mindig dobogós helyen áll a legtöbb bevételt hozó mozifilmek listáján (2,2 milliárd USD). A Titanicot idehaza 1998. január 22-én mutatták be, és a napokban bejelentették azt, hogy a 25 éves évforduló apropóján, február elején  visszatér a filmvászonra a hajómonstrum tragédiájáról szóló mozi felújított képpel, 3D-ben. Jack és Rose valószerűtlen szerelme, a fenséges óceánjáról megsemmisülésének pillanatai, a több mint 1500 vízbe veszett lélek szívbe markoló tragédiája, az utolsó pillanatig játszó zenészek képe és Céline Dion My Heart Will Go On című slágere egy generáció emlékezetébe égett bele kitörölhetetlenül. Ennek apropóján most összeszedtünk 15 kevésbé ismert infót a filmről és annak készültéről. 

LSZF- 061.HU

1.A film ikonikus nyitójelenétben, amikor az utasok szállnak fel a hajóra, feltűnik egy bordó autó is, amit épp beemelnek a fedélzetre. Igen, később ebben teljesedik be Jack és Rose szerelme. Érdekesség, hogy ez annak a valódi autónak a másolata volt, amely a Titaniccal együtt valóban a tenger mélyére került. A vadonatúj piros Renault Type CB Coupé de Ville a pennsylvaniai William Carteré volt, aki egy szénbánya gazdag örökösé volt. A családnak eredetileg egy másik hajón, az Olympic fedélzetén kellett volna az Egyesült Államokba utaznia, de szerencsétlenségükre úgy döntöttek, még egy hetet Angliában maradnak, és jegyet vettek a Titanic fedélzetére.

2. Emlékeztek a babaarcú, Cora nevű kislányra, akit a film egy kedves jelenetében Jack megtáncoltat? Nos Dawson “legjobb barátnőjének” szerepére esélyes volt az akkor még csak 8 esztendős Lindsay Lohan is, de végül vörös haja miatt nem őt választotta Cameron, mivel nem akarta, hogy a nézők a szintén vöröshajú Rosera vagy Ruthra (Rose anyja) asszociáljanak.

3. Néhány történelmi pontatlanság is fellelhető a filmben, ugyanis amikor Jack megpróbálja lebeszélni Rose-t a hideg vízbe ugrásról, megemlíti a Wissota-tavon folyó jéghorgászatot, azonban ezt a tavat csak 1917-ben ásták ki, míg a Titanic 1912-ben süllyedt el. Ugyanez vonatkozik a Santa Monica-i hullámvasútra is, amely kapcsán Jack megígéri, hogy elviszi Rose-t, ám ezt csak 1916-ban építették.

4. Ki ne emlékezne Rose fantasztikus portréjára, amely az egész filmet összefűzik. Ezt valójában a rendező, James Cameron rajzolta, ahogy Jack összes Franciaországban készült vázlatát is. Ami az ikonikus portréjelenet forgatását illeti, azok a kezek, amelyeket a néző a képernyőn láthat, szintén Cameroné, de a kép az utómunkában megfordult, mert DiCaprio jobbkezes, míg Cameron balkezes.

5. James Cameron nagyon szigorú volt a forgatási ütemtervvel kapcsolatban, ezért megfenyegetett mindenkit, hogy kirúg minden olyan színészt, aki a mentőcsónakos jelenetek forgatása közben kimegy a mosdóba. A sztároknak és statisztáknak nem volt más választásuk, mint bepisilni a víztartályba, ahol a forgatás zajlott. Még Kate Winsletnek is meg kellett tennie. 

6. Bár úgy tűnik, hogy a hollywoodi legenda, Gloria Stuart az idő múlásának köszönhetően öregedett meg, valójában a sminkeseknek keményen kellett dolgozniuk az idős Rose megjelenésén. Amikor a filmet forgatták, a színésznő 87 éves volt, míg a forgatókönyv szerint Rose valamivel több mint 100. Ezért Stuart haját teljesen megőszítették, arcát sminkkel öregítették.

7. Ha már a castingot emlegettük, érdemes megjegyezni, hogy Jack szerepére Matthew McConaughey is pályázott. Erről Kate Winslet mesélt Stephen Colbertnek a The Late Show-ban, a színésznő azt mondta, sosem mesélte el még nyilvánosan, hogy együtt castingolták  McConaughey- vel.

8. Annak ellenére, hogy James Cameron filmjében az összes szereplő fiktív volt, érdekes egybeesés, hogy a Titanic fedélzetén volt egy igazi utas, bizonyos J. Dawson. Ráadásul a filmrendező csak a film megjelenése után értesült minderről. Amikor a rajongók tudomást szereztek a dologról, Dawson sírja a halifaxi Fairview Lawn temetőben turisztikai attrakcióvá vált.

8. A film forgatása többe került, mint a valódi Titanic megépítése, mivel a készítés költsége 200 millió dollár volt, a hajó építése az inflációval számolva 1996-ban csak 198 milliót kóstált volna. 

9. A film elején, amikor Jack és Fabrizio megnyerik a Titanic jegyet, egy kést és egy órát is bezsebeltek a kártyaparti végén. A katasztrófa idején Fabrizio ezzel vágta el azt a kötelet, amely a mentőcsónakot a fedélzetet tartotta. 

10. Amikor az idős Rose helikopterrel megérkezik a kutatóhajó fedélzetére, egy pomerániai spicc fajtájú kutyát tart a karjában. A választás nem volt véletlen, ugyanis James Cameron a hajó elsüllyedését túlélő kutyák előtt tisztelgett. A hajón 12 kutya utazott, három túlélő eb közül kettő pomerániai volt. Cameron lefilmezte azokat a jeleneteket, amelyekben a gazdák karjaiban menekülnek a négylábúakkal, de ezek nem kerültek bele a végső verzióba.

11. Az alkotás utolsó jelenetében, ahol Rose álmában visszatér a Titanicra, és meglátja Jacket, észrevehető, hogy a filmben oly sokszor megjelenő óra 2:20-at mutat. Pontosan ekkor süllyedt el a hajó.

12. A film egyik meglepő jelenete, amikor Jack köpni tanítja Rose-t, totális improvizáció eredménye. Így nem meglepő, hogy a másik köpködős momentum is spontán alakult, ugyanis az, amikor Rose az őt feltartóztató vőlegényét, Caledont arcul köpi, rögtönzött tett volt. A dúsgazdag férfit játszó Billy Zane nem volt tisztában Winslet ötletével, így meglepett arca és undora őszinte reakció.

13. A film sikeréhez vitathatatlanul hozzájárult a látványvilág, amely által a nézők valóban a Titanic fedélzetén találják magukat. A díszlet nagy részét a White Star Line kutatóinak felügyelete alatt rekonstruálták, hogy az a lehető legvalósághűbb és történelmileg pontos legyen. Cameron ragaszkodott ahhoz, hogy a díszletes csapat valódi tapétát, valódi kristálycsillárokat használjon, ólomablakokat helyezzen el, és apró vagy nem látott tárgyakat bélyegezzen a White Star Line logójával. Az Titanic eredeti szőnyegeit készítő manufaktúrát, az angliai BMK-Stoddardot is rávette arra, hogy készítsék el újra a hajó kárpitjait. A gyártónak még megvoltak az eredeti szőnyegminták, amelyek a nagylépcső aljában található fő szalonban, a folyosókon és a lakosztályokban láthattunk viszont.

14. James Cameron egyáltalán nem akart énekes popslágert a Titanichoz. Első körben Enyat kérte meg, hogy komponáljon instrumentális filmzenét a mozihoz, de az énekesnő visszautasította a lehetőséget. Végső soron James Horner segített a tanácstalan Cameronon, ugyanis ő mutatta be neki Celine Diont, aki már egy demokazettával fogadta Jameset. Ennek hatására persze a rendező meggondolta magát, így megszületett a Dion védjegyének számító My Heart Will Go On világsláger, amely elválaszthatatlan a Titanictól.  Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége és a National Endowment for the Arts (Nemzeti Alapítvány a Művészetekért) az évszázad dalainak listájára is felvette.

15. Kate Winslet nem úszta meg komolyabb ijedség nélkül a Titanic forgatása közben, ugyanis abban a jelenetben, amikor Jacket és Rose-t a folyosón, menekülés közben elsodorja egy hullám, Winslet nehéz kabátja beleakadt a kapuba. A színésznő kis híján megfulladt mindeközben, de szerencsére sikerült kibújnia a kabátból. Azt mondta később, hogy soha nem panaszkodott emiatt James Cameronnak, mert nem akart nyafkának tűnni, és folytatta a munkát. James Cameron viszont megnyugtatott, hogy Winslet soha nem volt fizikai veszélyben.