Újabb legendás zenész jön Magyarországra a Get Closer sorozatban: november 4-én Pat Methenyék lépnek fel a MoMSportban, Budapesten. Metheny a kortárs jazz egyik legnagyobb alakja, koncertje ismét igazi csemegének ígérkezik.

061.hu

Pat Methenyt aligha kell bemutatni, de azért mégis megtesszük röviden. Az amerikai zenész húszévesen robbant be a jazz élvonalába, és azóta is a világ egyik legismertebb, legjobb jazzgitárosának számít. Számtalan Grammy-díjat nyert, Miles Davistől kezdve Gary Burtonig a műfaj legnagyobbjaival játszott, több alkalommal választották az év jazzgitárosává. Éppen Burton mellett vált ismert zenésszé, később a legendás Jaco Pastoriusszal játszott, nálunk még a nyolcvanas évek végén, a kultikus BS-ben adott szenzációs koncertjével mutatkozott be. Gitárját többek között Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento, David Bowie, Brad Mehldau, Michael Brecker, Charlie Haden, Chris Potter és John Scofield társaságában szólaltathatta meg. A legjobb jazz zenészekhez hasonlóan ő is mindig kísérletező volt, és maradt. Új műsora mindenkinek nyújt valami izgalmasat, akár különös akusztikus lantgitár varázslatai, akár dögös PMG-slágerei, akár groove-os vagy húzós jazzkvartett felvételei iránt lelkesednek, erre utal a turné címe is: An Evening With Pat Metheny.

Nem akarunk hazabeszélni, de neki is van magyar kötődése. A free jazz egyik mestere, Zoller Attila volt a mestere. „Az egyik legszellemesebb ember, akit valaha ismertem – mondta róla a Magyar Narancsnak egy régebbi interjúban – A jósága áthatotta a zenéjét. Nagyon inspirált az első pillanattól kezdve. 1968-ban találkoztam vele egy zenésztáborban. Hosszú órákat áldozott arra, hogy fogásokat, hangzásokat mutasson meg nekem, bőkezűen látott el ötletekkel. Lényegében megváltoztatta az életemet azáltal, hogy megérezte bennem az akkor még éretlen képességeim mögött a lehetőségeket. Egy évvel később magához hívott New Yorkba. Egy hétig nála laktam. Minden éjjel Jim Hallt, Bill Evanset és Freddie Hubbardot hallhattam élőben, sőt még jammelt is velem. Lényegében neki köszönhetem, hogy dzsesszzenész lettem.”

Metheny a mostani turnéra egy rövid, 2015-ös pihenő után fantasztikus kvartettet állított össze, amellyel újabb témáit is nagy lelkesedéssel dolgozza ki, a régiek pedig új köntöst kapnak. Inkább akusztikus felfogást képvisel a díjnyertes fiatal brit zongorista, Gwilym Symcock, akit már a magyar közönség is hallhatott egyszer. Amikor Methenyvel először ültek le hangszerükhöz kettesben két éve, napestig fel sem álltak, olyan sok mondanivalójuk volt egymásnak zeneileg. Metheny egy másik új tagot is elhívott ezúttal: a maláj származású ausztrál bőgőst, Linda Oh-t, aki mindenhol szenzációt kelt, akárhol fordul meg. Metheny csodálja, hogyan képes a többi zenésszel és a közönséggel is azonnal kapcsolatot teremteni. A dobos szerepét viszont már a 2000 óta több Metheny-felállásban megcsodált, a Birdman című film zenéjével saját jogán is világsztárrá avanzsált, nálunk már szintén megfordult Antonio Sanchez viszi tovább.

A MoMSport Get Closer sorozatának Metheny az egyik legillusztrisabb vendége – a néhány hónapja fellépő Chick Correával említhető egy lapon. Időpont: 2017. november 4. 20.00 Helyszín: MoMSport. Jegyek kaphatók kizárólag online a Get Closer Concerts weboldalán.