Nem telt el sok idő a hír hallatán miszerint Burt Young, születési nevén Gerald Tommaso DeLouise elhunyt Los Angelesben. Gyászba borult a  filmszakma, az amerikai-olaszok java része és természetesen a nemzetközi ökölvívó világ is. Kevesen tudják, hogy a Rocky filmekből csak neki volt igazi ökölvívó múltja az állandó szereplők közül. Mostani írásunkban Burt Young-ra emlékezünk.  

Hét-nyolc éves lehettem, de talán még annyi sem, amikor a MALÉV üdülőben Balatonboglárllelén összegyűlt minden ott nyaraló a lenti társalgóban, hogy videókazettán megnézzük a Rocky IV. részét. Természetesen hangalámondással ment és amikor elkezdődött a film és beindult az Eye of the Tiger zene, egyszerűen fényt kaptam és azóta az ökölvívásnak szenteltem az életem nagy részét. Már ebben az epizódban is felleltem, hogy Paulie komoly szereplő, Rocky jó barátja, de később amikor az előzményeket is sikerült megtekintenem, akkor vettem észre itt többről van szó. Az első részben Burt Young annyira nagyot alakított, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Rocky jó barátjaként ismertük meg a film elején, de mivel Rocky a húgával randizgatott egy másik arcát is megismerte a fiatal behajtó-bokszoló, ami már nem tetszett neki annyira és jól összevesztek. Persze nem kellett sokat várni a béke pillanatára és kibékültek. Ekkor emelkedett baráti kapcsolatból, családivá Rocky és Paulie kapcsolata a filmben.

1996. november 15-én Los Angelesben kép Sylvester Stallone (b) és Burt Young amerikai színészekről a Rocky című filmjükk bemutatójának 20. évfordulója alkalmából tartott vetítésen. Young 2023. október 8-án, 83 éves korában elhunyt. – MTI/AP/Chris Pizzello

A Burt Young által életre keltett karakter Rocky ellenpólusa, így valóban kellett hozzá színészi tehetség és elhívatottság, hogy mindezt úgy eljátssza, ahogyan sok részen keresztül megtette. Milyen vicces visszagondolva, hogy a harmadik részben szintén összeveszett Paulie és Rocky majdnem bokszolnak egymás ellen egy parkolóházban. Paulie egy csetlő-botló figura, miközben a fiatal Young a katonaság alatt 34 boxmeccsből, 32-öt megnyert. Később a színjátszás lett a szenvedélye és felhagyott az ökölvívással. Lehet az életben még idősen is lett volna vele gondja Rocky bátyánknak, azonban Burt Young a lehető leghitelesebben játszotta el ezt a jelenetet is. Sylvester Stallone nem véletlenül borult teljes gyászba. A nagysikerű Rocky, Paulie karaktere nélkül már nem lett volna olyan sikeres. Burt Young egyébként mindenhol nagyot alkotott. Idősebb korában a Maffiózók sorozat is vendégül látta néhány epizódban, ahol újra fantasztikusan játszott. Nekem személy szerint óriási kedvencem volt. Kellett néhány nap, míg tollat ragadtam. Köszönünk mindent. Viszlát Paulie! 

Burt Young 83 éves korában október 8-án hunyt el Los Angeles-i otthonában. Ezt lánya három nappal később közölte a New York Times-nak. A halál okát nem tették nyilvánossá. 

 

P.J.