Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  • 482
  •  
    482
    Shares

Látványos pavilont húztak fel 2019 novemberében a belvárosi Vörösmarty-szobor fölé, az akkori elképzelés az volt, hogy az építmény ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók lesznek. Ezzel szemben a Vörösmarty téren sétálók láthatják, hogy a pavilonnak nyoma sincs, a szobor ismét fólia alatt „kapkod a levegő után”. Ez esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás, az egyébként is mállékony anyagú szobor súlyos erodálódásnak van kitéve a fólia alatt. A szobor kezelésére vonatkozó restaurálási útmutatás ügyében a tér felújítását és a szobor restaurálását megvalósító Belváros Önkormányzatához fordultunk.

061.hu

Hová tűnt a 40 milliós pavilon?

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 2019. évi Vörösmarty téri adventi vásár sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a téren lévő Vörösmarty-szobor az ünnephez és a fővároshoz is méltatlan védelmet kapott ezidáig a téli időszakban, a Hello Wood progresszív csapatának köszönhetően azonban már egy innovatív építmény ad oltalmat a szobornak, amely egyúttal felhívja a figyelmet az értékeinkre.

A 2019 novemberében felhúzott pavilonnak – amelynek megvalósítási költsége 40 millió forint volt – hűlt helye, pedig az alkotócsoport közlése szerint az építmény kialakításakor lényeges szempont volt, hogy az rövid idő alatt építhető-bontható, valamint könnyen szállítható és raktározható legyen, azaz a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók legyenek.

A 40 millióba került pavilonnak hűlt helye (Fotó: hellowood.eu)

Ehhez képest azt látjuk, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat visszatért ahhoz a megoldáshoz, amit a restaurálási terv is javasolt elkerülni, és amit a főpolgármester maga is méltatlannak titulált.

A Vörösmarty tér a világörökség része, ezért a Vörösmarty-szobornak télen is tudnia kell érvényesülni a téren. Már csak azért is, mert az V. kerület egy olyan koncepciót valósított meg a Vörösmarty tér megújítása kapcsán, amellyel a Vörösmarty-szobrot „kiszabadították a tér fogságából”. A Vörösmarty tér felújítása 2019 januárjában kezdődött. A szobor tisztítása nyáron, júliusban kezdődött, és augusztus végére el is készültek a szakemberek a restaurálási munkálatokkal. Amikor egy ilyen közterületi szobrot felújítanak a restaurátor bevonása előírás, készül egy restaurálási terv, ahol a szakember meghatározza a restaurálás módját, de a terv kitér arra is, hogy a későbbiekben hogyan kell az adott szobrot karbantartani, hogyan kell az időjárási kitettségtől módon védeni, nyilván elsősorban a téli időszakban.

Esztétikailag és műszakilag sem jó megoldás

A restaurálási terv kiemeli – fizikai és biológiai szempontokat is figyelembe véve -, hogy nejlonos borítás a restaurálást követően lehetőség szerint ne kerüljön a műemlékre. Egyrészt, amikor fóliáznak egy szobrot, akkor értelemszerűen számolni kell a harmat-jelenséggel, hiszen amikor hűvösebbek a reggelek, vagy hőingadozás van, akkor páralecsapódás keletkezik a fólia alatt. Ez – különösen ott, ahol a fóliával érintkezik a szobor – összegyűlik víz formájában, és amikor jön egy hidegebb periódus, fagyási sérülések keletkeznek a szobron. Fontos megjegyezni, hogy e szobor anyaga mállékony, amely a restaurálási munkát is megnehezítette. Akárhányszor hozzányúlnak, veszít valamennyit a kontúrjaiból – tudtuk meg. Ezen restaurálási eszközökkel nem lehet javítani, legfeljebb lassítani lehet a folyamatot. Így kerülni kell az ilyenfajta fizikai kitettségét a szobornak.

Másrészt, amikor kicsit melegebb van és ugyanígy megreked a pára a fólia alatt, akkor biológiai folyamatok indulnak el – növények, mikrobák telepednek meg a szobor felületén. Már önmagában a biológiai folyamatoknak is van egyfajta mállasztó hatása. Ezen okokból kifolyólag nem szokták javasolni a fóliás megoldást.

Mindezen szempontokat figyelembe véve az ideális megoldás egy olyan pavilon, vagy egy olyan fedés, ami egyrészt körüljárhatóvá, láthatóvá teszi a művet, másrészt pedig megvédi a csapadék elől, tehát a hó, eső nem tud a szobor felületére jutni, vagy ha jut is, akkor sem okoz problémát, mert nem tud rajta összegyűlni, így az említett biológiai folyamatok is kevésbé tudnak jelentkezni.

Üzemeltetési hiányosságok, visszásságok

A Vörösmarty-szobor restaurátori állásfoglalás szerint nem megfelelő fedése mellett számos egyéb üzemeltetési hiányosság, visszásság is tapasztalható a téren. Többek között a 2019. évi adventi vásárt követően az éppen akkor felújított teret Belváros Önkormányzata kellett, hogy helyreállítsa, mert a Főváros nem végezte el tulajdonosi feladatait. A köztisztaság és a növényzet gondozása is hagy kívánnivalót maga után.

A nem megfelelő színvonalú üzemeltetés miatt Belváros Önkormányzata kezdeményezte a Főváros Önkormányzatánál, hogy a Vörösmarty tér kezelése az V. kerülethez kerüljön. Mindezt úgy, hogy a megállapodás a Főváros vásárokból származó milliárdos nagyságrendű bevételét nem érintené, tehát nem csorbítaná sem a tulajdonjogát, sem a hasznosítási jogát a Fővárosnak.

A Vörösmarty tér 2019 őszén újult meg, a beruházást Belváros Önkormányzata valósította meg. A műemléki védettségű Vörösmarty-szoborcsoportot restaurálták, körülötte a státuszához méltó közterületet alakítottak ki. A felújított Vörösmarty-szoborcsoport körül kialakított „térmag” egyedi kiosztású andezit burkolatot kapott, ez a sötét árnyalatú anyag emeli a környezetéből a Vörösmarty-szoborcsoportot, amit a tér új elrendezése teljes mértékben körüljárhatóvá is tett. A téren közel tíz százalékkal nőtt a zöldfelület nagysága is – a korábban is ott álló tíz fa mellé tizenöt új fát telepítettek. A fák és a megújult gyepfelület gondozásáról automata öntözőrendszer gondoskodik. Az Oroszlános kutat áthelyezték, ezáltal a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásánál kialakuló önálló térrészlet központi elemévé vált. A zöld szemlélet jegyében a kutat az ivóvízhálózatra kötötték, így az ivókútként is működik, ezzel is lehetőséget teremtve a műanyag hulladék termelésének elkerülésére. A tér átépítése során a korábbi klasszikus kandelábereket nemcsak megtartották, hanem teljesen fel is újították és az egész tér megőrizve a hangulatát, korszerű és energiatakarékos köz- és díszvilágítási rendszert kapott.

Fotók: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  • 482
  •  
    482
    Shares