Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma 10 éves a magyar rejtvényfejtők napja és 60 éves hazánk csacsis keresztrejtvény magazinja, melyet a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete vasárnap háromórás versennyel ünnepel. Mint Szalay Dénes, az egyesület elnöke felidézte, kezdeményezésükre az oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy február 3-át – a rejtvényfejtő lap első száma megjelenésének napját – a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák.

MTI

Az egyesület elnöke hozzátette, hogy ezt az ünnepnapot hagyományteremtő szándékkal hozták létre, és ki is állta az idő próbáját. Tíz év után látható, hogy a mai világban is sokan vannak Magyarországon, akik szeretik a rejtvényeket, akik minden évben egyre növekvő létszámban csatlakoznak az ünnepnapi rendezvényhez. A hagyományoknak megfelelően a ROE nagyszabású fejtőversenyt szervez vasárnap. A háromórás versenyre előzetesen már több mint 250 rejtvényfejtő jelentkezett, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai versenye.

Az egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért. Ezen kívül logikai rejtvényekkel, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival várják a résztvevőket, akik olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat, mint a kvízrejtvény, a nyelvi játékok vagy a vizuális rejtvények. Ugyan a rejtvényfejtés alapvetően még ma is megmaradt papíron, ceruzával és radírral végzett szellemi sportnak, de már megjelentek a számítógépeken, okostelefonokon is játszható játékok. Ehhez igazodva az idei rendezvényen a hivatalos versenyprogramon kívül, bemutató jelleggel számítógépen is lehet majd logikai rejtvényeket fejteni, amit projektoron kivetítve követhetnek a résztvevők – tette hozzá. Mint mondta, a 60 éves Füles rejtvényújság is megelevenedik a rendezvényen: egy embernagyságú figuraként fogja szórakoztatni a versenyzőket. Szalay Dénes felidézte, hogy Magyarországon 92 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első “keresztszórejtvény” a Ma Este című hetilap hasábjain Kristóf Károly tollából.

Magyarország igazi rejtvénynagyhatalomnak számít, hiszen sok országban jellemzően a sudoku mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet vásárolni, míg Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos, speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is található – hangsúlyozta a ROE elnöke.

fotó:bodyhacks.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •