A Bond-széria az egyetlen zsáner Hollywoodban, aminek eltűrnek némi konzervativizmust, a klasszikus európai tradíció és az elegancia megjelentését. De mit tudnak tenni? Bond hazafi, royalista, a királynőt védi. Igaz, a dress code-ján kívül semmi nem szabályos körülötte, de pont a szabálytalanságai miatt szeretjük. 

PÁN – 061.hu

A film főcíme és a vágás nélküli nyitó jelenet, a mexikóvárosi halottas felvonulás – sejtetni engedte, hogy a Bond-kalandok legmisztikusabb epizódját forgatta le Sam Mendes. A sok ezer halálfejes maszk, a különös szimbolikájú gyűrűk feltűnése után arra is gondolhattunk, hogy talán ez lesz a Bond-mesék Da Vinci-kódja, de nem, a Spectre valójában a Skyfall folytatása, és egyben a Daniel Craig-féle kémjátszmák eredettörténete, afféle családállítás és a CV megírása.

Mivel a filmben újra feltűnik Blofeld macskája, sőt maga Blofeld is (ezúttal afféle lúzerként), a díszletelemek reflektálnak a korai Bond-balladákra, ugyanakkor az Alpok havas sziklái között játszódó jelenetek a Kémek a sasfészekben hommage-ai, és persze az idézetek itt nem értek véget, még a Star Wars-ra is történnek utalások.

80575fb22c58f2add8f44ea003c5b050

Feltűnik a maffiózó özvegyet alakító Monica Belucci, akit James megment, aztán lefekszik vele, majd a szex közben megszerzett infók után lelép. Többé már nem látjuk a milf őzet, így az Omega órának is hálásabb szerepe volt a Spectre-ben, mint neki. Viszont a Madeleine Swannt alakító Léa Seydoux-szal már nem ilyen hálátlan a sors, azaz Sem Mendes. A fiatal francia színésznő (aki olyan filmekben játszott, mint Becstelen brigantik, és a Grand Hotel Budapest) Bond mellett az abszolút főszereplő, és az eddigi leglíraibb Bond girl, bizonyos fénytörésben Nastasia Kinski Párizs-Texasban nyújtott alaktása is eszünkbe jutott róla.

SITE_LEA

Mivel a Spectre identitás film is egyben, az alkotók nem hagyhatták ki a franchise arculati kézikönyvének elemeit, elhangzik a híres bemutatkozás, előkerül a vodka Martini, vannak Q-kütyük, Omega óra, és van egy gyönyörű Aston Martin, amit Bond ezúttal is összetör, kb. abban a tempóban, ahogy Dzsuzsák törné össze Nyírlugos határában. Termékkihelyezés csúcsra járatva.

A mozi ezúttal is megtalálja a leginkább egzotikus háttereket (Róma, Mexikóváros, Alpok, sivatag), amik jól állnak Bond áramvonalas zakóinak, az 1948-as Rolls Royce-nak és az aktuális Bond girl estélyi ruhájának. A 007-es ezeken a helyszíneken nemcsak a Spectre nevű titokzatos szervezet után nyomoz, a világ körüli hajszában önmagát is keresi.

spectre-image-daniel-craig

Bond magánakcióval indít Mexikóvárosban, ahol is likvidál egy maffiózót, majd annak özvegyét, Lucia Sciarrát (Monica Bellucci) vigasztalja a temetés után, ami beidézi kilencvenes évek közepi Lux videó érzést is, majd bekukkolunk a Spectre értekezletre, ahol a prezentációnak nincs köze a power pointhoz, a bemutató abból áll, hogyan kell valakinek kivágni hegyes körmökkel a szemét. Néha fölöslegesen komponálnak jeleneteket egy-egy dialógushoz, bizonyos infókat egyszerűbben is közölhettek volna a nézővel.

A jó dumák ellenére – talán ez az egyik legviccesebb Bond-epizód – egy számmal szűkebb lett a 007-es öltönye, így kicsit darabos a mozgása, és maga a film is az. Az sem eredeti motívum, hogy az MI6 sincs biztonságban, sőt felszámolják, Bondot is kirúgják, így James kollaborál Moneypennyvel, (akit nem dug meg), és Q-val (őt sem), hogy segítsenek megtalálni Madeleine Swann-t, akit tudjuk, hogy meg fog, csak addig még meg kell mentenie a világot, ami előjátéknak kicsit hosszú, de néha kétségtelenül izgalmas.

007 Spectre – A Fantom visszatér
angol-amerikai akciófilm,
bemutató: 2015. november 5
rendező: Sam Mendes
főszereplők: Daniel Craig, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Christoph Waltz, Monica Bellucci