Ha két meztelen nő fejhallgatóval blues-rockot hallgat, nos, ez elég erős vizuális folt egy lemezborítón, és a vintage tetoválásra emlékeztető koponya virágszirmok között sem éppen óvodai jel, szóval, minden reményre feljogosít a The Arcs, Dan Auerbach Black Keys frontemberének új zenekara.

PZL – 061.hu

the-arcs-yours-dreamily-album-cover-artA Yours, Dreamily, című rock and roll látomás jóval több, mint egy ún. projekt, afféle rock and roll voodoo és blues etnográfia, olyan vallás szertartásrendjének dokumentációja, amit így hívunk: rock and roll. Aki szereti a Black Keys vintage art rockját, a bluesban abált punkos, indulatokkal teli tánczenei koktélját, annak nem okoz csalódást a Yours, Dreamly.

Az album olyan, mintha Rodrigez és Tarantino kiadatlan mexikói tharsh filmjének soundtrackja lenne, amiben dedikált ezüstgolyókkal lövik ki a szörfdeszkákon száguldó Hawaii-inges zombie-kat. Az atmoszférikus intró (Once We Begin) után máris megkapjuk a az album legnagyobb slágert, az Outta My Mind-ot, amiért Jack White odaadná a fele királyságát, de a Cold Companion-ben és a The Arcs-ban is annyi a dög, hogy azt gondolhatjuk: Salma Hayek Desperadóban viselt melltartójából készült Dan Auerbach gitárhevedere.

Az a meglepő, hogy a lemez bár “szét van művészkedve”, mégis szinte minden dal megmarad a slágervilág tartományában, pedig a különleges hangszerelések és a fejreállított archaikus rock paródiák nem könnyű falatok. A lemez egyébként arra is remek bizonyíték, hogy a vintage nem azt jelenti, hogy fel kell mondani mindazt, ami periférikus volt 1969 és 1973 között.

1401x788-IMG_5144

A vintge csak hívószó, a kreativitást nem földelik le az ötven éves hangszerek. A Black Keyes stúdiózenészeivel rögzített lemezt egyszerre vették véresen komolyan, az album egyszerre saját maga paródiája, azaz vintage kabaré és woodoo bevatási szertartás. Nem stílusgyakorlat, hanem újragondolása mindannak, ami lehetett volna a rock and roll, ha nem hajlakk, hanem chili con carne szaga van.

The Arcs
Your, Dreamily,
Warner
13 szám 40 perc