Harmadik alkalommal rendezik meg december 12. és 23. között a Godot Galéria szervezésében azt a grandiózus képzőművészeti kiállítást és vásárt, amely a pályájuk elején álló képzőművészek alkotásait tárja a nagy közönség elé. A mostanáig pop-up helyszíneken megrendezett esemény idén megtalálta végleges helyszínét az alakulóban lévő Goldberger Kortárs Művészeti Központ kiállító terében.

061.hu

Az új és végleges helyszín történelmi légköre inspirálta, azt a tematikus képzőművészeti kiállítást, amely a vásár teljes ideje alatt látogatható, és amelynek címe „AB OVO”, vagyis a kezdetektől. A pályájuk elején álló fiatalok alkotásai már önmagukban is rezonálnak a kiállítás címével, habár ennél azért többről van szó.

A Godot Galéria fennállásának 20. évfordulója alkalmával újabb progresszív tervek megvalósítása elé néz és 20 év után ismét vállalja egy nehéz kezdet kihívásait. A régi Goldberger textil gyár területén indította el azt az egyedül álló kezdeményezést, melynek távlati céljai közé tartozik egy magán múzeum létrehozása, ahol többek között magyar és külföldi művészek számára rezidencia programok szervezését, nagyszabású kiállítások létrehozását tervezi. A Young Generation Art Fair jelenti ennek a hosszú távú folyamatnak első lépéseit.

A Young Generation Art Fair missziója két fő csapásvonal mentén alakult. Egyrészt szeretnének lehetőséget teremteni az újabb generációk számára, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a sikeres értékesítés előnyeit, miközben lendületbe hozzák a képzőművészetbe áramló tőke mozgását. Másrészről, céljuk, hogy megszólítsanak egy újabb vásárló réteget, akik az erős középosztály művészetileg becsatornázott közegéből kerülnek ki.

A több fordulós pályázati eljárás során sikeresen bejutott 100 művész között a kiállítás és vásár végén 6 díjat osztanak ki a szervezők. A fődíj nyertese lehetőséget kap önálló kiállítás létrehozására a Godot Galériában és részt vehet a többi díjazottal együtt a Godot Galéria 10 napos mezőszemerei művész telepén.

Az art fair alatt, az elmúlt évekhez hasonlóan „a gerilla árazás” módszerét alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a vásár ideje alatt kicsiben tükrözik azt a folyamatot, ahogy a művészek és alkotásaik folyamatosan emelkedő értékkel bekerülnek a művészeti vérkeringésbe. Ezért a művészek munkáinak első eladását követően az alkotások ára emelkedik és a képek ára elkezd közelíteni valós értékük felé.