Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nagy Dénes első, Természetes fény című – második világháborús – mozifilmjére 250 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai döntőbizottsága.

MTI

A közlemény szerint a magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő alkotás forgatókönyvét Nagy Dénes Závada Pál Természetes fény című regénye alapján írta. A cselekményről azt írták: a film második világháború idején megszállt Szovjetunióban játszódik “egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben”. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A film operatőre Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), látványtervezője Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz. A mozifilm Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain – a Campfilm gyártásában – készül, magyar és lett amatőr szereplőkkel. Producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória.

Mint a Filmalap emlékeztetett rá, Nagy Dénes generációjának kiemelkedő tehetségű filmese. Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját – idézték fel. Az alkotás a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba.

A Filmalap kommünikéje beszámolt arról is, hogy Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész és színházi rendező neves produceri csapattal közösen – Major István, Geszti Péter, Ditz Edit, Roskó Péter – készül mozifilmrendezői bemutatkozására. Vékes Csabával (Hetedik alabárdos) közösen rendezik A vérovis munkacímen készülő vígjátékot, amely egy apa és kisfia egymásra találásának “eredeti, friss, érzelmes, őszinte, meglepő és mulatságos” története lesz – áll az írásos összegzésben. A forgatókönyvet Vékes Csaba írta. A gyártás előkészítésére 10 millió forintot szavazott meg a filmszakmai döntőbizottság. A vérovis a Grund, a Filmteam és a forgatókönyvet fejlesztő Blue Duck Arts koprodukciójában készül.

Vezető kép: Litera


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •