A Tokaji Írótábor ötvenéves produktuma, sajátos története nyilvános vitái és szellemi életre gyakorolt hatásai megkerülhetetlen nemzeti örökséget, értékeket teremtettek – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára az ötvenegyedik alkalommal megrendezett, négynapos irodalmi szakmai találkozó hétfői megnyitóján Tokajban.

A hagyományosan a Rákóczi-pincében tartott ünnepségen Závogyán Magdolna emlékeztetett, a 2022-es tábor az emlékezés és a számvetés jegyében telt el, „öt hosszú évtized immár saját történelemmel ajándékozta meg ezt a fórumot”. Az írótábor a magyar értelmiség egyik legintenzívebb szellemi színterévé vált, szókimondó eszmecseréi, élénk társadalmi reflexiói és merész, kompromisszumot nem ismerő megnyilvánulásai sokak szerint a lakiteleki rendszerváltó mozgalmat vetítették előre – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, 2021-ben a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az írótábort, és bár a tábor elsősorban az irodalmi élet aktuális állapotának elemzését tekinti fő küldetésének, mégis egyfajta szellemi-közéleti agorává változott. Azt kell a tábor szervezőinek és résztvevőinek vizsgálnia, hogy milyen új utakon akar az irodalom elindulni, milyen strukturális reformok szükségesek ehhez, illetve milyen új lehetőségeket kell megragadnia, hogy megtarthassa identitás- és társadalomformáló erejét – összegezte.

L. Simon László, a Tokaji Írótábor elnöke, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond az ötvenegyedik alkalommal megrendezett irodalmi szakmai találkozó megnyitóján 2023. augusztus 14-én. – MTI/Vajda János

L. Simon László, az írótábor elnöke, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a rendezvényen a folyamatos változás jegyében egyre frissebb légkörben tudnak találkozni és tanácskozni a hazai irodalmi élet szereplői, írók, költők, műfordítók, irodalmárok és irodalomtörténészek. Az idei írótábor egyik feladata, hogy a tavalyi, jubileumi ötvenedik év után

„bizonyítsuk, hogy van további létjogosultsága ennek a találkozónak”

– hangsúlyozta az elnök.

A megnyitón köszöntőt mondott Posta György, Tokaj polgármestere, Horváth Ágnes főiskolai tanár, a Tokaj-Hegyalja Egyetem korábbi rektora és Soltész Márton irodalomtörténész, az írótábor elnökségi tagja. A megszokott kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások mellett bemutatók, koncertek, borkóstolók és színielőadások színesítik a tábor programját. A tábor végén megtartják a hagyományos domborműavatást és faültetést a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, majd a rendezvényt zenés felvonulással zárják Tokaj belvárosában.

 

Forrás: MTI