Orosz avantgárd művészek kiállítása nyílt a bécsi Bank Austria Kunstforumban, a tárlat az impresszionizmus és a sztálini propagandaművészet közötti időszakot öleli fel.

MTI

 Az 1906 és 1930 között született művek a moszkvai Tretyakov Képtárból és számos magángyűjtőtől érkeztek az osztrák fővárosba.  A szerelem a forradalom idején című kiállítás arra vállalkozik, hogy bemutassa a politikai üzenetekkel áthatott korszakot, a művészeti sokszínűséget és a korabeli társadalmi fejlődést, a kor felfogása szerint ugyanis a művész többé nem magányos bohém, hanem egy nagy alkotóközösség része. Az egyik kurátor a tárlat megnyitóján kiemelte: nem 1968 volt az első szexuális forradalom. A húszas években a párkapcsolatok különböző formái, a válás és a homoszexualitás is elterjedt már.

A kiállításon öt orosz művészpár alkotásai tekinthetők meg. Az ő műveiken keresztül mutatja be a tárlat három évtized történetét, a generációk és az eltérő életstílusok jellemzőit is. A tárlat másik kurátora szerint ritkán tapasztalható, hogy a közösségi és az egyéni témák ilyen szorosan összekapcsolódtak volna, mint ebben a korban. A kiállítás két főszereplője Varvara Sztyepanova és Alekszandr Mihajlovics Rodcsenko, az orosz avantgárd két vezéralakja, akiknek hitvallása szerint a művész egyúttal mérnök és tervező is. Mihail Larionov orosz képzőművész és felesége, Natalja Goncsarova, az orosz avantgárd elindítóiként számon tartott művészpár festményei is láthatók a kiállításon. A kiállítás csütörtöktől január 31-ig tekinthető meg.