Új művészeti középdíjat alapított az emberi erőforrások minisztere – ezzel a könnyűzenei és jazz előadókat kiemelték a Liszt Ferenc-díj körzetéből, a műfaj alkotói a továbbiakban az ezzel egyenrangú Máté Péter-díjat nyerhetik el, melyet először a március 15-i ünnep alkalmából adnak át.

061.hu/MTI

A számtalan művészeti középdíj közül, melyeket az állam szétoszt évente, csak kevés könnyűzenei előadó részesülhetett elismerésben. „Úgy érezzük, hogy ebben van valamifajta aránytalanság” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az elmúlt években már igyekeztek ezt az aránytalanságot ellensúlyozni, ezért idén a Nemzeti Kulturális Alapból 75 millió forintot fordítanak arra, hogy a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft-n belül létrejöjjön a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, ez lesz a Hangfoglaló Program, a volt Cseh Tamás program háttérintézménye. Sikeresen fut továbbá a Hangszert a kézbe! –program is, ami iskolás gyerekeknek biztosít lehetőséget, hogy hangszereket próbálhassanak ki egy interaktív kiállítás keretében.

Beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balra Frenreisz Károly (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Ezeket az intézkedéseket egészítik ki most az új díjjal. Azért Máté Pétert választották névadóként, mert szeretnék a megbecsülésüket, elismerésüket kifejezni azok iránt a zenészek iránt, akik „a mindennapjainkat zenével töltik meg”. Máté Péter élete bizonyítja, hogy „a tehetség sok évtizeddel az alkotó halála után is utat talál az emberekhez, a legfiatalabb generációkhoz is” – mondta el a miniszter. „Máté Pétert pályája, előadói kvalitásai példává teszik a későbbi generációk számára, mi ezt szeretnénk kifejezni a Máté Péter-díjjal”. Máté Péter özvegye, Máté Edit sajnos nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, de Balog Zoltán elmondta, hogy „könnyek között és boldogan vette tudomásul a díjalapítást, és nagyon szívesen járult hozzá, hogy a férje nevét felhasználjuk”.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Frenreisz Károly rockzenész (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Hoppál Péter elmesélte, hogy választásnál megfontolták a szakmai javaslatokat, és végül azért azért Máté Pétert választották, mert pályája, rövid alkotói időszaka nem csak nagyon termékeny volt, de szerteágazó, sokrétű is. Ugyan főleg előadóművészként emlékszünk rá, de nagyon fontos azonban zeneszerzőként is, mert széles műfajspektrumban alkotott: a slágereken, popzenén túl foglalkozott a rock, a blues, kicsit a jazz műfajával is, sőt, egy számában még a rap is feltűnik. Hangszerelőként is alkotott: a Jézus Krisztus Szupersztár magyarországi bemutatója után Andrew Lloyd Webber azt mondta, hogy a hangszerelés talán még jobb volt, mint a Broadway-előadáson.

Ebben az évben a Liszt Ferenc-díjra felterjesztett könnyűzenei előadók közül fognak a bizottság tagjai választani, de a 2019-es évre már külön a Máté Péter-díjra lehet felterjeszteni a műfaj alkotóit. A legfeljebb három előadó, akik átvehetik majd a díjat, emlékérmet, oklevelet, és pénzjutalmat kapnak. Ez utóbbi az illetményalap harmincszorosa, tehát kb. egymillió-százhatvenezer forint.

A bizottság öttagú, négy évre kaptak megbízást, a tagjai Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész és zeneszerző, Horváth Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető, Zsoldos Béla, a Zeneakadémia jazz-tanszakának docense, a Music Hungary delegáltjaként Tóth Tibor főtitkár, illetve még egy delegált érkezik majd a Magyar Művészeti Akadémiától.

Frenreisz Károly rockzenész (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Frenreisz Károly elmondta: „A mai napig a házibuliktól kezdve mindenhol, Máté Péter él.” Kifejtette, hogy a rockzenészek, könnyűzenészek azért is örülnek nagyon a díjnak, mert a Liszt Ferenc-díjat igazán a komolyzenészek érzik magukénak, „a könnyűzenészek csak amolyan megtűrtek voltak, de most találtunk egy olyan közeget, ami a miénk, nekünk szól”.

„Összegyűjtöttem a gondolataimat” – kezdte Zsoldos Béla, majd felmutatott egy papírt, amire nagy betűkkel azt írta: „VÉGRE!” Hangsúlyozta, hogy a könnyűzene és a jazz műfajában eddig ilyen díjra nem volt példa. „Annak is nagyon örülök, hogy a Péter neve bekerül az olyan társaságba, ahol a Liszt, Erkel, Jászai Mari, Balázs Béla, József Attila szerepel”. Személyesen ismerte Máté Pétert, hiszen kortársa volt, sokat dolgoztak együtt. „Pétert mindenki szerette. Azon kevesek egyike, akit a közönség is imádott, és a szakma is elismert. Egy energiagyár volt, és az energiáját nem sajnálta senkitől, adott belőle mindenkinek.”

Balról: Zsoldos Béla, Hoppál Péter, Balog Zoltán, Frenreisz Károly (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Máté Péter 1947. február 4-én született Budapesten. Első rádiófelvétele 1967-ben készült, 1973-ban a Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made in Hungary táncdalszemlén. Díjat nyert egy írországi tehetségkutató versenyen, Elmegyek című dala – Nicolas címmel – Sylvie Vartan francia sanzonénekesnő előadásában lett világhírű. Írt két musicalt, mintegy 150 számot komponált, életében hat hanglemeze jelent meg. Mindössze 37 éves volt, amikor 1984-ben szívrohamban elhunyt. Dalai ma is népszerűek, közöttük például az Azért vannak a jó barátok, az Ott állsz az út végén, a Kell, hogy várj, a Hazám, az Egyszer véget ér, a Régi út, az Ez majdnem szerelem volt, az Egy darabot a szívemből vagy a Zene nélkül mit érek én.

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula