Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. A színes és tartalmas kulturális kínálatban advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várják a közönséget, köztük a Budapest Bár dupla koncertje december 18-án. Az idén 15 éves csapat tizenkét énekessel és öt zenésszel ünnepel majd délután és este is a színpadon, mások mellett Tóth Verával, Németh Jucival, Lovasi Andrással, Kiss Tibivel és Kollár-Klemencz Lászlóval. Farkas Róberttel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

MM – 061.hu

December 18-án lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Az egyedi felállás ugyan egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció, túl több mint 1.100 koncerten és 11 lemezen. Most pedig 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat, rég elfeledett dallamokat keltve új életre és ismert slágereket öltöztetve új köntösbe a vadonatúj közös dalok mellett.

Fotó: Horváth Péter Gyula

“Hálás vagyok azért, hogy még működhetünk”

A Budapest Bár vezetőjét Farkas Róbertet arról kérdeztük, a mostani jubileum késztette-e egyfajta összegzésre, számvetésre. 

“A legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a zenekar tizenöt éven keresztül koncertezni tud ezekkel az énekesekkel, és ilyen felállásban. Hálás vagyok azért, hogy még működhetünk. És tényleg az a csodálatos, hogy a tizenötödik évben is elkezdünk dolgozni, dalokról beszélgetni. Mindenki elképesztően lelkes azzal kapcsolatban, hogy milyen dalokat fogunk feldolgozni a következő albumon. Senkiben nem érzem azt, hogy szép volt ez a 15 év, de nekem lassan elég lesz. Hanem arról beszélgetnek, hogy mi lesz majd a 20., 25., vagy a 30. születésnapon”

-mondta Farkas Róbert, hozzátéve, hogy elképesztő az a lelkesedés, az a fajta zeneszeretet, ami az énekesekből és a zenészekből árad.

Zenekarvezető, pszichológus, osztályfőnök

Farkas Róbertben és feleségében, Gáncs Andreában 2007-ben merült fel, mi lenne, ha készülne egy album, amellyel a kávéházi cigányzenét népszerűsítenék korszerű formában. Ekkor még senki sem gondolta volna, hogy ez egy hosszútávon is gyümölcsöző kezdeményezés lesz. A zenekarvezető szerint az évek alatt egy remekül működő csapattá, mi több, igazi családdá nőtte ki magát a zenekar. Arról, hogyan lehet összefogni ennyiféle karaktert, Farkas Róbert úgy fogalmazott:
“Zenekarvezető vagyok, de sokszor pszichológusnak és osztályfőnöknek is kell lennem. Rengeteg pozíciót töltünk be a feleségemmel, de azt elmondhatom, hogy mi tényleg odafigyelünk mindenkire. A 15 év alatt rengeteg problémája volt egyenként levetítve mindenkinek. Voltak nehezebb időszakok, családi, magánéleti problémák, de mi mindig ott voltunk, akármelyikük is volt nehezebb helyzetben. Segítettük, lelkesítettük azt, akinek épp szüksége volt rá. Azt érzem, és ez nagyon jólesik, hogy úgy jönnek a Budapest Bárba, hogy ez egy biztonságos hely, ahol megóvják, szeretik őket. Ahol jó dolgokat kapnak, és jó dolgokat adhatnak.” 

Minden énekesnek volt a kötődése a régi dalokhoz

A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra, ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait. Farkas Róbertet megkérdeztük arról is, hogy szerinte a Budapest Bár sikere mennyiben múlik a meghívott előadókon, és mennyiben a zenekar által képviselt műfajon.

“Önmagában a 20-as, 30-as évek zenéje nem vonzott volna ennyi embert. De az, hogy ezeket a dalokat olyan művészek adták és adják elő – mint például Lovasi András a Kispál és a Borzból, a Kiss Tibi a Quimbyből, a Németh Juci az Anima Sound Systemből, Szűcs Krisztián, a Heaven Street Sevenből -, akiktől soha azelőtt nem lehetett hallani hasonlót, az már izgalmasnak bizonyult.”
A ’20-as, ’30-as évekbeli dalokhoz látszólag nem volt közük, hiszen a színpadon nem ilyen dalokat játszottak. Aztán elkezdtünk beszélgetni, és kiderült, hogy Lovasi Andris, mikor katona volt, hasonló dalokat játszott a barakkban, Kiss Tibi nagyapja Aranykoszorús magyar nóta szerző volt, Német Juci pedig azt mesélte, hogy amikor kislány volt, akkor az anyukája ölébe ültette, és a Szívemben bomba van című dalt énekelte neki. Minden énekesnek volt tehát kötődése a régi dalokhoz, és csodálatos volt együtt megélni, ahogyan a régi dalokat megpróbáltuk XXI. századivá varázsolni, vagy egy teljesen másfajta előadásmódban bemutatni. És ez már sok ember érdeklődését felkeltette – tette hozzá a zenekarvezető.
 

 

Ezek a dalok ma olyan figyelmet kapnak, amit még fénykorukban sem kaphattak

Farkas Róberttel beszélgettünk arról is, hogyan értékeli a Magyar Zene Háza azon célkitűzését, hogy perifériára került, a mainstreamből kiszorult műfajoknak, így például a kávéházi cigányzenének is igyekszik teret adni. (A közelmúltban – tesztelés végett – rendeztek egy cigányzenés estet a Magyar Zene Háza kávéházában, amelyet óriási érdeklődés övezett – erről Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója mesélt ITT a 061.hu-nak!)
“Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és hogy ilyen helyekre bekerülhet ez a műfaj. Ha megnézzük, amikor ezeket a dalok a fénykorukat élték, beszélgetés, kávézás vagy vacsorázás közben hallhatták az emberek. Csodálatos, hogy ezek a dalok közel száz évvel később, a Várkert Bazárban, főműsoridőben, a Müpa nagy hangversenytermében, vagy a Magyar Zene Házában szólalhatnak meg”

-emelte ki Farkas Róbert, rámutatva, ezek a dalok ma olyan figyelmet kapnak, amit még fénykorukban sem kaphattak.

A zenekarvezető úgy látja, hogy a Budapest Bár megalakulása óta folyamatosan hatással van a kávéházi, vagy éttermi zenére is. Mint mondja, sok olyan kollégája van, bárzongoristák például, akiktől mind az éttermek tulajai, mind a közönség Budapest Bár dalokat kérnek. “A Budapest Bár által a fiataloknak is van kapcsolódási pontjuk ehhez a műfajhoz, ehhez a világhoz, mi több, van kapcsolódásuk az élőzenét játszó zenészekhez is, és ennek nagyon örülök”, tette hozzá Farkas Róbert.


Advent a Várkert Bazárban

A kiemelt adventi programok közt a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János James legendás LGT-slágerekkel és saját dalokkal, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége. A megújuló Budavári Palotanegyedben is adventi programok várják a közönséget: karácsonyi vásár és szabadtéri kiállítás lesz a Halászó gyerekek kútjánál, Sisi vársétával lehet felfedezni az újjászületett helyszíneket és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Szent István-teremben. Az adventi programokra látogatók csatlakozhatnak az Ökumenikus Szeretetszolgálat országos adománygyűjtéséhez mindazokat támogatva, akik számára nem lehet teljes az ünnep: a Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.

A vezető képen Kozma Orsi énekesnő és Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekarvezetője (Forrás: Várkapitányság)