Nemes Attila művészettörténész nyitotta meg a Párhuzamos valóságok című kiállítást a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában november 14-én.

061.hu

A csoportos tárlat hét állomásán végigsétálva kortárs művészek, művészcsoportok és designerek munkái láthatók, melyek a digitális és az analóg világ kérdéseivel foglalkoznak. Betonból készült logikai játékkal, digitális ékszerrel, mobillal pásztázható terekkel találkozhatnak itt a látogatók, továbbá meghallgathatják egy növény hangját is.

A kiállítás különlegessége, hogy a legtöbb alkotás kipróbálható: tapintható, összerakható, szétszedhető, meghallgatható vagy épp letölthető. A tárlat fókuszában az érzékelés természetes csatornáinak kiterjesztése áll: az anyagszerűség újrafelfedezése, a technológiai eszközök és a kreatív adatfeldolgozás, illetve ezek kapcsolata.

„Az ember saját világokat álmodó, játszó lénynek születik. Kreativitását, kombinációs és stratégiai készségeit felhasználva személyes univerzumokat teremt. Valós és virtuális dimenziók, természeti szférák, digitális és analóg térképzetek fantáziavidékei között ingázik. Folyamatos kölcsönhatásban működik környezetével. Lát, hall, tapint, érzékel, reagál. A begyűjtött információkból pedig szabályok mentén felépülő vagy interaktívan alakítható rendszereket alkot magának. Párhuzamos valóságokat épít – növényekből, üvegből, betonból, talált tárgyakból, hangokból és pixelekből.” – mondta el a tárlatról Kovács Andrea, a kiállítás kurátora.

Lesz tárlatvezetés is: november 28-án 18 órától a kiállítás kurátora az alkotókkal közösen mutatja be a személyes univerzumokat megjelenítő, a realitás fogalmára reflektáló munkákat. A tapintható, nyomtatott, vetített és kiterjesztett valóságban elénk táruló anyagot az este folyamán Horváth Ádám Márton (re)mixeli újra egy, a kiállított installációk által inspirált elektronikus zenei szettben.

A kiállítást december 15-ig lehet megnézni.